Kategorijos aptarimas:Pseudomokslai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Gal nereiktų rašyti visai neintuityvių kriterijų/taisyklių tiesiai į jau egzistuojančios kategorijos puslapį, o pirma parašyti į aptarimus? Čia turiu omenyje keitimą [1]. knutux 13:32, 2007 Birželio 5 (EEST)

Gerai, pateikiu aptarimuose, kad:
Visi pseudomokslai turi būti susieti su normaliais mokslais į kuriuos pretenduoja, tačiau nėra pripažįstami. (Pvz. Kategorija:Alternatyvi medicina įeina į Kategorija:Medicina).
Reikia žiūrėti ir iš pseudomokslų perspektyvos ne tik iš pamatinės kategorijos (mokslo), t. y. su kuo save tapatina pseudomokslas ir į kokį mokslą pretenduoja. Todėl, kad kai kurie pseudomokslai, kaip kad Alternatyvi medicina kaip pvz. turi atspirties taškus tikruose moksluose, nors ir yra nepripžįstami mokslininkų.
Taip pat, pakeičiau kategoriją iš teorijos į mokslą, nes vienaip ar kitaip patenka per ankčiau buvusias teorijas, o pseudomokslai yra ne teorijos, o daugiau praktikos, todėl bus tiksliau. --Atlantas 16:34, 2007 Birželio 5 (EEST)
Dėl priskyrimo prie normalių mokslų tai gana komplikuota, nes čia patenka labai skirtingo lygio ir sofistikacijos teorijos - nuo primityvių iki labai išvystytų. Primityviasias net nesolidu skirti būtų prie tam tikrų mokslų, tuo labiau kad nelabai aišku būtų prie kokių mokslų juos priskirti, nes dažnai pseudomokslai pretenduoja pakeisti jei ne visus mokslus, bet bent jau didelę jų dalį.--Dirgela 07:26, 2007 Birželio 7 (EEST)
Sutinku, gal šiokia tokia išeitis, bus Nomad sukurta Mokslo istorijos kategorija, kur pateks visokios Alchemijos, Astrologijos ir pan. --Atlantas 12:07, 2007 Birželio 7 (EEST)
Na ten ne Nomad, bet Dirgela kiek pamenu sukūrė tą Mokslų istorijos kategoriją, bet tai neišsprendžia visų problemų - pvz Alternatyvią mediciną gan intuityviai galima būtų priskirti prie medicinos (nes liaudiškai tariant, tiek mokslo, tiek ir pseudomokslo užsibrėžtas tikslas - gydyti žmones), bet kokios nors Parapsichologijos priskyrimas kuriam nors mokslui labai jau abejotinas (nes tiriami parapsichologiniai reiškiniai, kurie nėra jokio mokslo objektas, taigi čia galima tik pagal pavadinimų panašumą pritempti). Tikiu kad yra ir kitų pavyzdžių, kur neišeis vienareikšmiškai priskirti mokslui, o jei bus priskiriame tik todėl, kad yra tokia taisyklė, toks priskyrimas klaidins. knutux 12:21, 2007 Birželio 7 (EEST)