Kategorijos aptarimas:Šiuolaikinės legendos

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kaip suprasti terminą šių laikų mitas? --Atlantas 17:42, 2007 Birželio 9 (EEST)

Kažkada svarstėme, kaip geriausiai kategorizuoti Urban Legends ir panašius mitus, ir nusprendėm kad šis pavadinimas kategorijai bus tinkamiausias. --Nomad 05:42, 2007 Birželio 10 (EEST)

Aš ne dėl pačio pavadinimo, jis pakankamai „tikslus“, tačiau gali kilti laikotarpio (interpretuojant „šių laikų“) klausimas. Būtų gerai, jei būtų sukurtas pagrindinis str., kur būtų nuodugniai paaiškintas tiek terminas, tiek „laiko“ ir aplinkybių taikymas. (nes kai paskaitai šių laikų, tai šiek tiek neaišku tai turima 21 amžių, 20, 19 ar 18?). --Atlantas 05:48, 2007 Birželio 10 (EEST) O koks skirtumas, kurį amžių turi omenyje? Ir kodėl skirstyti būtent amžiais? Nemanau, kad iki šiol kas nors kategorizuodamas susidūrė su šia problema, viskas paprastai aišku intuityviai. Kokios nors šavante genties mitai čia nepatenka nors ir XXI amžiuje būtų sugalvoti, o Bermudų trikampis patenka nors jo šaknys bala žino kada. Žinoma, ne matematinio tikslumo kategorija, bet nemanau kad kiltų kažkokių problemų. Atskiras straipsnis, aišku, būtų gerai. --Nomad 05:54, 2007 Birželio 10 (EEST)

Pagal anglų str. verčiau ir pamėginau apibrėžti terminą. --Atlantas 06:38, 2007 Birželio 10 (EEST)

Man šitos kategorijos pavadinimas labai nepatinka ir tai yra dėl žodžio "mitai". Jis, mano nuomone, yra smarkiai per stiprus. Urban legend turi švelnesnę prasmę ir angliškoje wikipedijoje apibrėžiama taip: An urban legend, urban myth, or urban tale is a form of modern folklore consisting of stories thought to be factual by those circulating them. <...> Like all folklore, urban legends are not necessarily false, but they are often distorted, exaggerated, or sensationalized over time. Tuo tarpu žodis mitas lietuvių kalboje turi gal ir panašią reikšmę, bet visai kitokį atspalvį - kad kažkas tiesiog yra netiesa. Bet Vikipedija turi būti neutrali ir nedaryti išvadų. Galima sakyti, kad "dauguma mokslininkų šia teorija netiki", bet negalima sakyti "visa tai yra mitas". Nežinome, kas yra tiesa ir negalime 100% teigti, kad visi šie dalykai yra netiesa. Be to, taip įžeidžiame, pvz., ratais javų laukuose tikinčius žmones. Pats irgi geresnio pavadinimo nesugalvoju, jei ir niekas kitas nesugalvos, siūlau trinti, nes, mano nuomone, geriau niekaip negu kaip yra.Tired time 23:39, 2009 gegužės 5 (EEST)

Pritariu išsakytoms mintims, man ta kategorija jau seniai atrodo labai šališka, kaip ir dauguma jos straipsnių kur tiesiog akivaizdus POV. O jei dėl pavadinimo siūlau pvz. "Šiuolaikinis folkloras", arba "Šiuolaikinės legendos" 00:06, 2009 gegužės 6 (EEST)

Šiuolaikinį folklorą be konteksto suprasčiau kaip dabar šokamus liaudies šokius ir dainuojamas liaudies dainas ir pan. O šiuolaikinės legendos manau yra gerai. Tai jau galiu taisyt, ane?Tired time 00:35, 2009 gegužės 6 (EEST)

Na, gal dar kažkas kitas turės kitokių minčių. Kol kas uždedu keitimo šabloną, jei nebus pastabų, bus galima pervadinti ir automatškai. 00:43, 2009 gegužės 6 (EEST)