Kategorijos aptarimas:Įrankiai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kategorija:Įrankiai[redaguoti vikitekstą]

Blaudijau po kategorijas ir niekaip nesugalvojau kaip geriausiai daryti su įrankiais. Užtai radau šitą projektą, mano sritis ;) Žodžiu, įrankiai, pirmiausiai užkliuvau už tokio elemtaraus dalyko kaip žodžiai ir jų prasmės:

  • Įrankis
  • Įtaisas
  • Prietaisas
  • Aparatas
  • dar biležinokas

Ar visa tai gali eiti po viena didele kategorija, jei tai tai kokia tai galėtų būti? Toliau kaip smulkiai smulkinti? Kaip ir iškart į galvą braunasi tokios subkategorijos kaip stalo(ar vėlgi - valgymo/valgio gaminimo/virtuvės)(čia peiliai, šakutės, kočėlai, puodai(?), mikseriai) , sodo/daržo(kastuvai, grėbliai, kauptukai, žoliapjovės), statybos įrankiai(plaktukai, kelnės, grąžtai, betono maišyklės), matavimo prietaisai(termometrai, barometrai, oscilometrai, spidometrai, laikrodžiai(?)), garso/vaizdo atkūrimo/įrašymo prietaisai(grotuvai, patefonai, televizoriai, telefonai, foto-, video- kameros). Bet ir jų dauguma bus padalinta į bent dvi kategorijas - mechaniniai/automatiniai, nors ne, tai čia vėl netinka, kas geriau tiktų - paprasti ir tokie kurių viduriuose kažkas sukasi :)

Reiktų nepamiršti ir kankinimo įrankių (čia beje šakutės ir grąžtai irgi patektų) :) Jei rimtai, tai labai sveika aprašyti priskyrimo kriterijus pačios kategorijos aptarime, tada bet kas patekęs į tą kategoriją supras kas ir kokia tvarka sudėta.Dirgela 14:16, 2006 Lapkričio 4 (EET)

Toliau kas vistik yra įrankis/prietaisas, ar jie gali būti kartu, ar aparatai taip pat priklauso prie įrankių (televizorius, fotoaparatas, kompiuteris - jie tam tikra prasme irgi tik įrankiai turintys tam tikrą paskirtį). Oj kiek prirašiau ir visai be tolko, apibendrinimui:

  • Ar reikalinga globali kategorija? Kokia ?
  • Sąvokos - neradau liet. kalbos žodyno ir negaliu apibūdinti kas yra "prietaisas".
  • Kokios turėtų/galėtų būti subkategorijos?
Dėl žodyno, tai yra LKŽ. Dėl smulkinimo - nevertėtų skubėti, geriau pirma sukaupti bent dviženklį skaičių įrankių ir tik tada smulkinti (dirbtinis smulkinimas kol dar nėra straipsnių nelabai efektyvus - atsiradus straipsnių dažniausiai vistiek sugalvotą sistemą reikia paderinti). knutux 12:23, 2006 Spalio 30 (EET)
Na va paskaičiau, lietuvių kalba pasirodo paprasta kaip dvi kapeikos, o aš kažko sudėtingo tikėjaus: Prietaisas - tam tikras sudėtingesnis įrankis, įrenginys, aparatas. Tai vistik dedam viską po įrankiais ir "sudėtingesnius" ir mažiau sudėtingus ;) ir nesukam sau galvos kaip supratau :) Dar klausimas - į tool-stub galima dėti kategoriją 'įrankis'? Bus pagal bendrą tvarkq ? Ar geriau ranka prirašyti straipsnyje 'įrankis' ? Juokelis 16:26, 2006 Spalio 30 (EET)