Katakombų kultūra

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Katakombų kultūra
XXIII a. pr. m. e. – XIII a. pr. m. e.
Dab. valstybės pietų Ukraina, pietvakarių Rusija,
Ist. regionas Ponto stepė
Amžius Bronzos amžius
Lingvistinė grupė gimiriai (?)
Kultūra yra žemėlapio apačioje

Katakombų kultūra – ankstyvojo bronzos amžiaus archeologinė kultūra, ją XX a. pradžioje išskyrė V. Gorodcovas.

Arealas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Katakombų kultūra 2 tūkstantmetyje pr. m. e. buvo paplitusi Dniepro žemupio regione, prie Doneco ir Azovo jūros, Kryme. Susiklostė iš duobinių kapų kultūros.

Kultūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Katakombų kultūros ginklai

Katakombų kultūra skiriama pagal laidoseną – mirusieji laidoti po pilkapiais įrengtose katakombose – gilių duobių dugne įrengtos laidojimo nišos. Ankstyvuosiuose pilkapiuose buvo po kelias katakombas (katakomboje įrengti 1-3 kapai), jų įėjimai dažniausiai uždengti akmens plokštėmis, kartais moliu ar lentomis. Mirusieji guldyti aukštielninki, atgręžti veidu į angą, apibarstyti kreida, anglimis arba ochra, su įkapėmis. Pastebima turtinė diferenciacija.

Katakombų kultūros žmonės gyveno gimininės bendruomenės gyvenvietėse. Vertėsi žemdirbyste ir gyvulininkyste, mokėjo lydyti bronzą ir varį. Daugiausia naudojo akmeninius ir kaulinius, dar bronzinius ginklus bei darbo įrankius, rasta titnago skelčių ir antgalių, akmeninių ir bronzinių kirvių, kaulinių (daugiausiai amuletų) ir metalinių papuošalų (karoliai, auskarai, įvijos, smeigtukai). Keramika – lipdyti plokščiadugniai indai, puošti virvelių raštais (manoma, virvelinės keramikos kultūros įtaka) ir geom. ornamentais. Gyventojai prekiavo su Kaukazo, Mažosios Azijos gentimis, Iranu, Egiptu. Manoma, laikotarpio pabaigoje matrilokalinę santuoką pakeitė patrilokalinė.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Katakombų kultūra. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. IX (Juocevičius-Khiva). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2006. 550 psl.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • V. Kulbaka, Indo-European populations of Ukraine in the paleometallic period, Mariupol, 2000, ISBN 966-7329-30-5
  • Mallory, J. P. (1997), Catacomb Culture, Encyclopedia of Indo-European Culture, Fitzroy Dearborn .

Ermitažo kolekcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Peterburgo Ermitažo kolekcija