Kas pirmas pasitrauks (žaidimas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kas pirmas pasitrauksžaidimas, kai du asmenys sėda į automobilius ir dideliu greičiu važiuoja vienas į kitą. Kartais dar vadinamas ir kitais pavadinimais: Vanagas ir balandis (angl. hawk-dove game), Bailys (angl. chicken game), Ant ribos (angl. brinkmanship).[1] Pirmasis pasitraukęs į šalį „žaidėjas“ pralošia.

Šis žaidimas yra vienas iš uždavinių, naudojamų žaidimų teorijoje.

Čia yra tik du pasirinkimai: važiuoti iki galo arba pasukti į šalį. Veiksmas, kai pasukama į šalį, lyginamas su laukimu iki paskutinio momento, kai priešininkas pasuka pirmas.

Priešingai, nei kalinio dilemoje, blogiausia yra ne asimetrinė situacija (vienas važiuoja, kitas pasuka), bet simetrinė (abu važiuoja ir nepasuka) – jei prizas būtų didesnis negu avarijos kaina, žaidimas taptu kalinio dilema.

Žaidime panaudojama taip vadinama Nešo pusiausvyra, kai nė vienas žaidėjas negali padidinti savo laimėjimo vienpusiškai pakeitęs savo sprendimą, abu sprendimai yra lygiaverčiai: pirmas žaidėjas pasuka, kitas važiuoja arba antras pasuka, o pirmas važiuoja. Žaidimas taip pat gali baigtis, kai abu žaidėjai pasuka į šalis.

Iš tikrųjų žaidėjai prieš žaidimą naudoja „pasiutėlio strategiją“ – stengiasi įrodyti, kad negalvoja racionaliai ir važiuos nepriklausomai nuo aplinkybių.

Taip pat žaidimų teorija kai kuriais aspektais aiškina viešą elgesį. Žmonės, o kartais ir valstybės, siekdamos tikslo, bando rodyti, kad racionaliai negalvoja.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Osborne, Martin J.; Rubinstein, Ariel (1994-07-12). A Course in Game Theory. Cambridge, Mass.: MIT Press. ISBN 0-262-65040-1.