Karolis Andrius Radvila

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Karolis Andrius Radvila
Radvilos
Trimitai
Trimitai
Gimė 1821 m.
Španove
Mirė 1886 m. (~65 metai)
Španove
Tėvas Mykolas Gedeonas Jeronimas Radvila
Motina Aleksandra Stecka
Sutuoktinis (-ė) Jadvyga Sobanska
Vaikai Petras Mykolas Radvila

Karolis Andrius Radvila (lenk. Karol Andrzej Radziwiłł, 1821 m. Španove – 1886 m. Španove) – Lenkijos karalystės didikas, visuomenės veikėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kunigaikštis, kilęs iš Radvilų giminės Olykos- Nesvyžiaus linijos Klecko šakos,[1] tėvas Mykolas Gedeonas Jeronimas Radvila, motina Aleksandra Stecka. Brolis Zigmantas Radvila.

Šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1852 m. vedė Jadvygą Sobanską (1830–1900). Paveldėjo dėdės išsaugotus iš tėvo konfiskuotus Španovo dvarą, Čarkovą prie Sandomiežo ir Krulikus prie Varšuvos. Vėliau giminės jam perdavė ir tėvo brolio Zigmanto valdytą Nieborovą, nes šis iššvaistė dalį gaunamų pajamų, pragėrė Arkadijos rūmus su priklausiniais, o pats išsinešdino į Paryžių. Čarkovą ir Krulikus teko parduoti, kad galima būtų išlaikyti kitus dvarus.

Sūnus Petras Mykolas Radvila (18331903 m.) perėmė visą tėvo valdytą turtą, bet su žmona Marija Ieva Zavišaite vaikų neturėjo ir jo valdyti dvarai perėjo giminei.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Karolis Andrius RadvilaLietuviškoji tarybinė enciklopedija, IX t. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 1982. T.IX: Pintuvės-Samneris, 306 psl.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trimitų herbo Radvilos Archyvuota kopija 2007-01-28 iš Wayback Machine projekto. lenkų kalba