Karališkasis baravykas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Boletus regius
Karališkasis baravykas (Boletus regius)
Karališkasis baravykas (Boletus regius)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Grybai
( Fungi)
Skyrius: Papėdgrybūnai
( Basidiomycota)
Klasė: Papėdgrybiai
( Basidiomycetes)
Eilė: Baravykiečiai
( Boletales)
Šeima: Baravykiniai
( Boletaceae)
Gentis: Baravykas
( Boletus)
Rūšis: Karališkasis baravykas
( Boletus regius)
Index Fungorum

Karališkasis baravykas – (lot. Boletus regius) – tai baravykinių šeimos valgomas grybas, turintis labai geras maistines savybes.

Sinonimai: Boletus appendiculatus, Boletus subtomentosus.

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karališkojo baravyko vaisiakūniai

Kepurėlė 6 -18 cm skersmens, aksominė ir labai mėsinga, iš pradžių apvali, vėliau paplokščiai išplatėjusi, kartais per vidurį šiek tiek įdubusi. Luobelė lygi, bet kartais padengta balsvo daugiakampių formos tinklelio. Kotas 5 – 15 cm ilgio, 2,5 -5 cm storio, tvirtas, ties pagrindu gumbiškai sustorėjęs, išraizgytas plono tinklelio. Vamzdeliai gana ilgi, pusiau laisvi, jų mažos poros būna apskritos arba kampuotos. Trama kompaktiška, malonaus skonio ir kvapo. Sporos elipsės formos, dydis 4–5 μm, žalsvai rudos spalvos.

Spalvos kaita ir formos: kepurėlės spalva įvairuoja nuo gelsvos ar rudai geltonos iki rausvos ir raudonos. Vamzdeliai, kaip ir poros, iš pradžių geltoni, vėliau įgauna alyvinį atspalvį. Kotas dažniausiai geltonas, prie pagrindo paprastai ryškiai raudonas. Geltona trama tiek paspaudus, tiek perpjovus pabąla.

Augavietė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karališkasis baravykas yra retas grybas, sutinkamas lapuočių miškuose, ypač po paprastaisiais bukais ar ąžuolais, mėgsta kalkingą dirvožemį.

Sezonas: liepa – rugsėjis.

Panašios rūšys: Jį galima supainioti su Boletus speciosus, tačiau pastarojo vamzdeliai raudoni. Be to, jis panašus į Boletus lupinus

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Didysis gamtos vadovas „Grybai“, išsamus grybų ir jų rinkimo žinynas, „Mūsų knyga“, 2004 m., (163 psl.) ISBN 9955-573-65-1