Kapitonas (JAV)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
JAV Jūrų pėstininkų korpuso kapitono skiriamasis ženklas

Kapitonas (angl. captain) – karinis laipsnis Jungtinių Amerikos Valstijų armijoje, Karinėse oro pajėgose ir Jūrų pėstininkų korpuse. Kaip ir kitų šalių kapitonai, JAV kapitonai yra viršesni už pirmus leitenantus ir žemesni už majorus. Atitinka JAV karinio jūrų laivyno leitenantą (angl. lieutenant).

Skiriamasis ženklas – du vertikalūs sidabriniai pailgi stačiakampiai, armijos ir oro pajėgų variantas šiek tiek skiriasi nuo laivyno ir jūrų pėstininkų varianto.

Kapitono laipsnio suteikimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

JAV armijos generolas ką tik į kapitonus pakeltam karininkui prisega kapitono skiriamąjį ženklą

Paaukštinimas į kapitonus vykdomas pagal Gynybos departamento tvarką, paremtą Gynybos karininkų personalo aktu (Defense Officer Personnel Management Act, DOPMA, 1980 m.). DOPMA nurodo, kad 95% pirmų leitenantų, ištarnavusių su šiuo laipsniu mažiausiai 2 metus, turi būti paaukštinti į majorus.

Kapitonai priskirti atlyginimų kategorijai O-3.

Kapitonų užimamos pareigos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kapitonų užimamos pareigos:

  • Armijos ir jūrų pėstininkų kapitonai paprastai vadovauja kuopoms ir kuopų lygio daliniams. Tokiu atveju kapitono pareigos yra kuopos vadas.
  • Dirba instruktoriais karių mokyklose ir kovinio rengimo centruose.
  • Būna štabo karininkais bataliono lygio daliniuose.
  • Jūrų pėstininkų kapitonai gali tarnauti būsimųjų karininkų atrankos karininkais, vadovauti būsimųjų karininkų verbavimo punktams.
  • Oro pajėgų kapitonų pareigos būna įvairios, priklausomai nuo grupės, kurioje tarnauja. Operacijų grupėse vyresni kapitonai gali būti flaitų vadai, jaunesni – departamentų vadovais. Aprūpinimo, logistikos ir misijų paramos grupėse kapitonai paprastai būna flaitų vadai.
  • Medicinos daliniuose kapitonai retai eina administracines ar vadų pareigas, kadangi medicinos karininkų su medicininiu moksliniu laipsniu (daktaratu) žemiausias laipsnis paprastai ir būna kapitonas.[1] Tai būdinga tiek gydomosios medicinos medikams, tiek dantistams, farmacininkams, optometristams, veterinarams.
  • Armijos ir Oro pajėgų Generalinių karo prokurorų korpusuose (Judge Advocate General’s Corps) teisininkai su teisės daktaro (Juris Doctor) laipsniu ir leidimu praktikuoti (angl. admission to the bar in the United States) bent vienoje JAV valstijoje gauna kapitono laipsnį. Arba pirmo leitenanto laipsnį su automatiniu paaukštinimu baigus pradinį apmokymą.

MARSOC jūrų pėstininkų specialiųjų operacijų komandoms (angl. Marine Special Operations Teams, MSOT) iš 14 karių ir JAV armijos specialiųjų pajėgų operacinėms rinktinėms Alpha vadovauja kapitonai. />

Valstijų Konfederacijos jūrų pėstininkų kapitono skiriamasis ženklas
Konfederatų armijos jūrų pėstininkų kapitono apykaklė su trimis stačiakampiais ir rankovės antsiuvai

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. www.af.mil