Kapitolijaus muziejai

Koordinatės: 41°53′35″ š. pl. 12°28′57″ r. ilg. / 41.89306°š. pl. 12.48250°r. ilg. / 41.89306; 12.48250
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kampidoljo aikštė ir Senatorių rūmai

41°53′35″ š. pl. 12°28′57″ r. ilg. / 41.89306°š. pl. 12.48250°r. ilg. / 41.89306; 12.48250

Kapitolijaus muziejai (it. Musei Capitolini) – Romos meno muziejus, įsikūręs ant Kapitolijaus kalvos. Muziejus išsidėstęs trijuose pastatuose, kurie supa Kampidoljo aikštę. Ekspozicijoje yra reikšminga Sen. Romos skulptūrų ir italų renesanso bei baroko dailės darbų kolekcija. Adresas: Piazza del Campidoglio 1. Į muziejaus kompleksą įeina istorinės Sen. Romos architektūrinės liekanos.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kolekcijos pradžią galima atsekti nuo 1471 m., kai popiežius Sikstas IV padovanojo grupę antikinių skulptūrų Romos miestui ir jos buvo pradėtos eksponuoti Kapitolijaus kalvoje. Kapitolijaus kalva tuomet buvo virtusi Sen. Romos buvusių pastatų griuvėsių vieta. 1536 m. popiežius Paulius III nusprendė kardinaliai pakeisti kalvos viršūnę ir pritaikyti ją imperatorio Karolio V šventiniam įžengimui į Romą. Popiežius projektą atlikti užsakė Mikelandželui. Mikelandželas suprojektavo Kampidoljo (itališkas Kapitolijaus kalvos pavadinimas) aikštę ((it. Piazza del Campidoglio), laiptus ir tris pastatus aplink aikštę, kurios centre buvo nuspręsta pastatyti antikinę Marko Aurelijaus statulą.

Mikelandželo projektui pilnai įgyvendinti prireikė apie 100 metų. Prieš laiptus yra centrinis pastatas Senatorių rūmai (it. Palazzo Senatorio), senovinis pastatas, kurio fasadą suprojektavo Mikelandželas. Senatorių rūmams iš dešinės yra Konservatorių rūmai (it. Palazzo dei Conservatori), pastatyti XVI a. Priešais Konservatorių rūmus XVII a. buvo pastatyti Naujieji rūmai (it. Palazzo Nuovo) su identišku fasadu. Kapitolijaus muziejai dar praplėsti į XVI a. Kafarelio-Klementino rūmus (it. Palazzo Caffarelli-Clementino) už Konservatorių rūmų. 1997 m. aikštėje buvo pastatyta Marko Aurelijo statulos kopija, o originalas perkeltas į muziejus.

Kolekcijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Muziejuose yra daug istorinių Sen. Romos statulų. Be raito Marko Aurelijaus statulos, yra kitos garsios skulptūros: „Mirštantis galas“, „Kapitolijaus vilkė“, imperatoriaus Komodo biustas, „Kapitolijaus Venera“. Iš dailės darbų dominuoja Italijos renesanso ir baroko menas. Muziejuose yra monetų, brangakmenių ekspozicijos.

Muziejų interjeras[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Skulptūros[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paveikslai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]