Kanados albanai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kanados albanai (alb. shqiptaro-kanadezët) – Kanadoje gyvenanti etnolingvistinė albanų grupė, daugiausiai įsikūrusi Ontarijo ir Kvebeko provincijose. Išpažįsta įvairias religijas – daugiausia krikščionys, musulmonai, nors yra ir nereligingų.

Kanados albanai rengia socialinius ir kultūrinius renginius, festivalius. Albanų šeimos yra patriarchalinės ir namuose dažnai gyvena kelios kartos. Daugiausiai dirba maisto pramonėje, kiti turi savo verslus.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmieji Kanadoje apsigyvenę albanai atvyko XX a. pradžioje dėl jų šalyje kilusių sukilimų. Po Antrojo pasaulinio karo nedaug albanų persikėlė į Kanadą, o dauguma atvyko iš Jugoslavijos dėl komunistinio režimo Albanijoje, kuris uždraudė keliones užsienyje. Dauguma albanų, kurie po karo emigravo į Kanadą, nusprendė įsikurti Monrealyje ar Toronte.

XXI a. pradžioje naujas karas paskatino antrąją albanų imigracijos bangą Kanadoje. Dėl ginkluoto konflikto tarp albanų ir serbų kariuomenės, daugelis albanų buvo priversti palikti Kosovą, daugelis jų emigravo į Kanadą. 1999 m. Kanados vyriausybė sudarė programą, leidžiančią priimti 7000 pabėgėlių iš Kosovo. 2016 m. surašymo duomenimis, Kanadoje gyveno ~36,2 tūkst. albanų tautybės gyventojai, kurių dauguma (17 tūkst.) – Toronte.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]