Kamamberas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kamamberas iš Normandijos

Kamamberas[1] (pranc. Camembert) – drėgnas ir minkštas karvės pieno sūris. Pirmą kartą pagamintas XVIII amžiaus pabaigoje Kamambere, Normandijoje, šiaurės Prancūzijoje. Savo konsistencija ir skoniu primena Bri sūrį, kildinamą iš Bri regiono Prancūzijoje.

Gaminimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis kamamberas buvo pagamintas iš nepasterizuoto pieno, šios tradicijos laikomasi iki šiol, nors daugelis šiuolaikinių sūrių gamintojų naudoja pasterizuotą pieną saugos, normų laikymosi ar patogumo sumetimais.

Sūris gaminamas įšildžius karvės pieną pasėjant mezofilines bakterijas, paskui pridedant šliužo fermento ir leidžiant mišiniui koaguliuoti. Tada gauta varškė supjaustoma maždaug 1 cm dydžio kubeliais, pasūdoma ir perpilama į mažas cilindro formos formas. Formos kas šešias – dvylika valandų yra pasukamos, kad išrūgos tolygiai nutekėtų iš supjaustytos varškės; po 48 valandų kiekvienoje formoje susidaro plokščia cilindro formos kieto sūrio masė, paprastai sverianti 250 g. Tada ant kiekvieno sūrio paviršiaus purškiama Penicillium camemberti pelėsio suspensija, o sūriai paliekami brandinti mažiausiai tris savaites. Dėl šios savybės sūris pasižymi savita žydinčia, valgoma žieve ir kremine vidine tekstūra. Kai sūriai yra pakankamai subrendę, jie įvyniojami į popierių ir dedami į medines dėžes transportavimui.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]