Kalėjimo bėgliai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.
   Šį straipsnį ar jo skyrių reikėtų peržiūrėti.
Būtina ištaisyti gramatines klaidas, patikrinti rašybą, skyrybą, stilių ir pan.
Ištaisę pastebėtas klaidas, ištrinkite šį pranešimą.
Žanrasveiksmo trileris
Kūrėjas (-ai)Paul Scheuring
VaidinaDominic Purcell
Wentworth Miller
Michael Rapaport
Amaury Nolasco
Wade Williams
Robert Knepper
Jodi Lyn O'Keefe
Sarah Wayne Callies
William Fichtner
Kilmės šalis JAV
Sezonų skaičius5
Serijų skaičius90
Gamyba
Prodiuseris (-iai)Marty Adelstein
Neal H. Moritz
Dawn Olmstead
Brett Ratner
Paul Scheuring
Matt Olmstead
Kevin Hooks
Michael Pavone
Trukmė42 minutės
Transliacija
Originalus kanalasFOX
Originalus laikotarpis2005 m. rugpjūčio 29 d. – 2017 m. gegužės 15 d.
Išorinės nuorodos
Tinklalapis

Kalėjimo bėgliai (angl. Prison Break) – amerikiečių veiksmo trileris sukurtas TV kanalui FOX. Serialo kūrėjas yra Paul Scheuring. Siužetas sukasi aplink du brolius: Lincoln Burrows (Dominic Purcell) ir Michael Scofield (Wenthworth Miller‘). L. Burrows yra skiriama mirties bausmė už nusikaltimą, kurio jis nepadarė, todėl M. Scofield nori padėti broliui ir jį išlaisvinti.

2003 m. FOX nebuvo užtikrinti dėl serialo sėkmės, todėl jį atmetė. Augant panašaus tipo serialų „Dingę“ ir „24“ žiūrimumui, 2004 m. vis gi buvo priimtas sprendimas remti serialo gamybą. Pirmasis sezonas sulaukė daugybės teigiamų atsiliepimų iš kritikų ir visuotinio publikos pripažinimo.[1] Serialas buvo toks sėkmingas, jog siužetas pratęstas 9 papildomomis serijomis. Antrasis sezonas taip pat sulaukė daug teigiamų vertinimų, tačiau šį kartą dalis kritikų laikėsi nuomonės, jog serialas užsitęsė ir tapo nuspėjamas.[2]

2005 m. Kalėjimo bėgliai buvo nominuoti „Auksinio gaublio“ apdovanojimuose „Geriausia TV drama“ kategorijoje, o 2006 m. „Žmonių pasirinkimo apdovanojimuose" serialas laimėjo apdovanojimą kategorijoje „Mėgstamiausia nauja TV drama“.

Serialo sėkmė įkvėpė trumpus video mobiliems telefonams, vaizdo žaidimus, serialo tema buvo išleistas specialus žurnalas ir su siužetu susijęs romanas.

2016 m. sausį, po ilgos pertraukos, FOX paskelbė apie naująjį, penktąjį, Kalėjimo bėglių sezoną. Devynių serijų sezono premjera įvyko 2017 m. balandžio 4 d. 2018 m. sausį FOX patvirtino, jog yra 6 serialo sezono kūrimo užuomazgų,[3] tačiau 2019 m. rugpjūtį buvo pranešta, jog serialo atgaivinti nežadama, o 2020 m. patvirtinta, jog vieną pagrindinių serialo herojų įkūnijantis W. Miller į serialą sugrįžti nežada.[4]

Nuo 2006 m. serialas rodytas Lietuvoje, per TV3 kanalą.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sezonas Serijų skaičius Originalus transliavimo laikas per FOX
Pradėta transliuoti Baigta transliuoti
1 22 2005 m. rugpjūčio 29 d. 2006 m. gegužės 15 d.
2 22 2006 m. rugpjūčio 21 d. 2007 m. balandžio 2 d.
3 13 2007 m. rugsėjo 17 d. 2008 m. vasario 18 d.
4 22 2008 m. rugsėjo 1 d. 2009 m. gegužės 15 d.
„Paskutinis pabėgimas“ 2009 m. gegužės 27 d.
5 9 2017 m. balandžio 4 d. 2017 m. gegužės 30 d.

1 sezonas

Pirmasis sezonas sukasi aplink Lincoln Burrows išgelbėjimą iš kalėjimo. Į įkalinimo įstaigą vyras patenka apkaltintas JAV viceprezidentės Caroline Reynolds brolio Terrence Steadman nužudymu. Lincoln yra skiriama mirties bausmė, o jos laukti jis yra siunčiamas į Fox River kalėjimą. Lincoln brolis, statybos inžinierius, Michael Scofield, sugalvoja pabėgimo iš kalėjimo planą. Norėdamas taip pat patekti į Fox River kalėjimą Michael įvykdo apiplėšimą, dėl kurio atsiduria toje pačioje įkalinimo įstaigoje. Lincoln bando padėti jo vaikystės draugė, advokatė Veronica Donovan. Tačiau, Lincoln „pakišo" slaptieji agentai priklausantys slaptai organizacijai „Kompanija“, todėl jie bando užtikrinti, jog Lincoln bus atlikta mirties bausmė. Serialo finale pasinaudoję galimybe išsikasti tunelį po kalėjimu broliai kartu su kitais 6 kaliniais: Fernando Sucre, Thodoreu „T-Bag“ Bagwell, Benjamin Miles „C-Note“ Franklin, Davin „Tweener“ Apolkiu, John Abruzzi ir Charles „Haywire“ Patoshnik pabėga iš kalėjimo.

2 sezonas

Sezone veiksmas sukasi aplink aštuonių pabėgėlių likimą.

Serialo kūrėjas Paul Scheuring serialo antrąjį sezoną apibūdina kaip amerikiečių filmą „Bėglys“ padaugintą iš aštuonių ir sako, jog tai galėtų būti antroji „Didysis pabėgimas[5] dalis. Antrajame sezone bėgliai išsiskirsto ir bėga per šalį siekdami savo tikslų. Kalėjimo prižiūrėtojas Brad Bellick yra atleidžiamas dėl kalinių pabėgimo, todėl iš keršto nusprendžia pats juos sučiupti ir gauti siūlomą premiją. Federalinis agentas Alexander Mahone yra paskiriamas sugauti visus aštuonis bėglius, tačiau jis dirba „Kompanijai“, todėl tikslas yra ne tik bėglius sugauti, bet ir nužudyti.

Sezono finale maždaug pusė pabėgėlių yra nužudyti arba sulaikyti, tačiau broliams pavyksta pasiekti Panamą. Michael, T-Bag, A. Mahone ir B. Bellick yra sulaikomi Panamos valdžios ir įkalinami federaliniame Sonos kalėjime.  

3 sezonas

Trečiame serialo sezone pagrindinis veiksmas vyksta Sonos kalėjime, kuriame Michael vėl rezga pabėgimo planą. Sona – kalėjimas saugomas tik iš išorės. Sargybos viduje nebėra dėl riaušių. Kaliniai aprūpinami vandeniu ir maistu, kuriuo pasidalinti turi savarankiškai. Aplinką stebi ginkluoti sargybiniai, šaunantys vos tik pamatę bėglį. Sezone Lincoln susisiekia su Gretchen Morgan („Kompanijos" darbuotoja, atsakinga už veiklą Panamoje), kuri pagrobė jo sūnų LJ ir Sarą (Michael mylimąją). Lincoln sužino, jog „Kompanijos" tikslas pasinaudoti Michael iš Sonos laisvinant James Whistler. G. Morgan blefuodama inscenizuoja Michael mylimosios Saros mirtį, todėl pavykus ištrūkti iš Sonos Michael turi tik vieną tikslą - atkeršyti.

4 sezonas

Sezone istorija sukasi aplink JAV nacionalinio saugumo departamento agento Don Self siekį gauti „Kompanijos" slapčiausią prietaisą – Silę. Nors daugelis mano, kad Silė yra „Kompanijos" „juodoji knygelė“, vėliau paaiškėja, jog joje yra informacija kaip pagaminti pažangų atsinaujinančios energijos elementą galintį pakeisti pasaulį. Sezone paaiškėja, jog Sara yra gyva, o draugu tapęs kalėjimo prižiūrėtojas B. Bellick paaukoja savo gyvybę dėl Silės gavimo. Paaiškėja, kad D. Self dirba, kaip dvigubas agentas su tikslu gauti Silę sau ir parduoti ją už didžiausią atlygį.

Sezono pabaigoje dėl Silės varžosi ne tik D. Self, „Komanija", Michael ir jo draugai, bei ir Michael mama. Silė lieka Michael rankose. Galiausiai Silė įkeičiama į pačio Michael ir jo draugų laisvę.

5 sezonas

2015 m. birželį FOX pranešė, jog Kalėjimo bėgliai sugrįžta į ekranus.[6] Tęsinyje veiksmas vyksta praėjus 7 metams po paskutinių įvykių. Nepaisant to, jog Michael serialo pabaigoje mirė ir šou taip turėjo ir pasibaigti, generalinė FOX direktorė Dana Walden pasakė, jog tęsinys logiškai ir įtikinamai paaiškins, kodėl kiti personažai liko gyvi.[7] 2016 m. sausį buvo paskelbta, jog sezone buvo 9 serijos. 2016 m. kovą patvirtinta, jog Sarah Wayne Callies, Amuary‘ Nolasco, Robert Knepper‘, Rockmond Dunbar ir Paul Adelstein vėl pasirodys seriale. Filmavimas prasidėjo 2016 m. balandį Vankuveryje, taip pat Maroko miestuose: Rabate, Kasablankoje ir Uarzazate. Sezono premjera įvyko 2017 m. balandžio 4 d.

Aktoriai ir jų personažai[8][redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Seriale „Kalėjimo bėgliai“ visuose sezonuose yra tiek pagrindiniai aktoriai, tiek kviestinės žvaigždės. Pirmame sezone yra 10 pagrindinių aktorių – visų jų veiksmas vyksta Fox River.[9] Antrajame sezone yra 9 pagrindiniai aktoriai – trys personažai iš serialo pasitraukia. Trečiasis sezonas pristato 3 naujus personažus – du iš jų Sonos kaliniai.[10]

Daugiausiai pasikeitimų seriale įvyksta dėl personažų mirties. Serialo kūrėjas Paul Scheuring aiškina, jog veikėjų mirtys priverčia auditoriją jaudintis, taip pat nebereikia kurti istorijos, kuri iliustruotų visų pabėgėlių likimus.[11] Tik tu personažai – Michael‘as Scofield‘as ir Lincoln‘as Burrows‘as pasirodo kiekvienoje serialo serijoje.

  • Dominic Purcell vaidinantis Lincoln Burrows:

Lincoln vidurinės nebaigęs ir neteisingai mirties bausme nuteistas vyras. D. Purcell buvo pasamdytas likus vos 3 dienoms iki filmavimų pradžios. Jis paskutinis aktorius prisijungęs prie komandos.[12] Atrankoje D. Purcell dalyvavo vis dar turėdamas Tommy Ravetto vaidmenį seriale „Šiaurinis krantas“. Dirbdamas John Doe aktorius buvo užmezgęs malonius santykius su FOX, todėl į serialą jam buvo patekti lengviau.

https://prisonbreak.fandom.com/wiki/Season_1

Pirmas įspūdis neįtikino serialo kūrėjo P. Scheuring, jog aktorius tinkamas šiam vaidmeniui. Atrankoje Purcell dalyvavo su turėdamas vešlius plaukus ir stiprų įdegį. Nepaisant to, dėl puikių aktorinių sugebėjimų D. Purcell gavo vaidmenį. Pirmą filmavimo dieną D. Purcell pasirodė nuskusta galva. Šis poelgis pribloškė P. Scheuring – du pagrindiniai serialo aktoriai idealiai atitiko personažus.[13]

  • Wentworth Miller vaidinantis Michael Scofield:

Michael yra Lincoln brolis. Prieš visą savo laiką paskirdamas brolio bylai Michael buvo statybų inžinierius. Norėdamas išgelbėti brolio gyvybę Michael sukuria sudėtingą ir įmantrų planą kaip pabėgti iš kalėjimo. Interviu metu serialo kūrėjas Paul Scheuring pripažino, jog dauguma aktorių, kurie norėjo gauti šį vaidmenį bandė vaidinti labai paslaptingus, tačiau tai buvo per daug lėkšta ir netikra.[14] Likus savaitei iki serialo kūrimo pradžios W. Miller pasirodė atrankoje ir sužavėjo P. Scheuring savo pasirodymu. Jis buvo pasamdytas sekančią dieną.[15]

  • Amaury Nolasco vaidinantis Fernando Sucre:

F. Sucre su Michael susidraugauja Fox River kalėjime. F. Sucre tikslas – ištrūkti iš kalėjimo ir grįžti pas mylimąją, kuri laukiasi jo vaiko.

Iš pradžių aktorius A. Nolasco manė, jog tai vienas iš tų serialų, kuris nebus populiarus. A. Nolasco pripažino, kad skaityti jam visai nepatinka, tačiau jis buvo sužavėtas serialo scenarijumi, kuris anot jo turi daug netikėtų siužeto vingių. Aktorius taip pat sakė, jog labai jaudinosi prieš paskutinę šio vaidmens atranką – jaudulys dar labiau padidėjo, kai serialo kūrėjas Paul Schuering pasakė, kad A. Nolasco yra jo geriausias pasirinkimas. Vėliau, aktorius gavo vaidmenį.[16]

  • Robert Knepper vaidinantis Theodore „T-Bag“ Bagwell:

T-Bag visuose 5 sezonuose įkūnija gudrų, žiaurų, manipuliuojantį psichopatą, dažniausiai nevertinamą jį supančių žmonių. T-Bag padarys viską, kad pasiektų savo tikslą.

  • Robin Tunney vaidinanti Veronicą Donovan (1 – 2 sezonai):

Veronica yra Lincoln ir Michael vaikystės draugė, advokatė. Michael prašymu Veronica sutinka peržvelgti Lincoln bylą ir įsitikina, jog jis nekaltas. Ji tampa Lincoln advokate ir pirmajame sezone yra viena pagrindinių veikėjų.

  • Peter Stormare vaidina Jonh Abruzzi (1 – 2 sezonai):

Dėl savo praeities, J. Abruzzi Fox River kalėjime turi didelį autoritetą. Prieš atsidurdamas kalėjime vyras buvo Čikagos mafijos lyderis.

J. Abruzzi sutinka prisidėti apie Michael pabėgimo plano ir parūpinti privatų lėktuvą po pabėgimo nugabensiantį kalinius į saugią vietą. Mainais Michael jam išduoda priešo, su kuriuos J. Abruzzi nori susidoroti, slėptuvę.

  • Marshall Allman vaidinantis Lincoln „L.J.“ Burrows jaunesnįjį (1 – 4 sezonai):

L. J. yra paauglys Lincoln Burrows sūnus, stipriai paveiktas nuosprendžiu, jog tėvui bus įvykdyta mirties bausmė. L. J. priverstas slėptis, nes tampa žmonių, norinčių, jog Lincoln būtų negyvas, taikiniu.

  • Wade Williams vaidinantis Brad Bellick (1 – 4 sezonai):

Brad Bellick yra aukščiausias pareigas einantis Fox River kalėjimo prižiūrėtojas.

Perskaitęs bandomąjį serialo scenarijų Wade Williams dėl savo 4 metų dukros nenorėjo įkūnyti, pasak jo, žiauraus ir niekingo personažo. Tačiau, W. Williams vadybininkas įtiko aktorių dalyvauti atrankoje ir jis gavo B. Bellick vaidmenį.[17]

  • Sarah Wayne Callies vaidina Sara Tancredi (1 – 2 ir 4 – 5 sezonai):

Sara yra Fox River kalėjimo daktarė ir gubernatoriaus, susijusio su Lincoln pasodinimu į kalėjimą, Fank Tancredi dukra. Ji pradeda jausti simpatiją Michael, todėl prisideda prie jo pabėgimo. Galiausiai Sara prisideda prie bėglių. S. W. Callies buvo pirmoji aktorė, kurią prodiuseriai pasirinko kaip tinkamiausią šiam vaidmeniui.[18]

  • Paul Adelstein vaidinantis Paul Kellerman (1 – 2 ir 4 – 5 sezonai):

P. Kellerman pristatomas kaip slaptasis agentas dirbantis JAV viceprezidentei. Jo užduotis užtikrinti, jog Lincoln Burrows egzekucija pavyktų sklandžiai. Kaip vienas pagrindinių veikėjų Kellerman vaizduojamas 1 ir 2  sezonuose. Vėliau, svarbų vaidmenį, suteikdamas bėgliams laisvę, jis atlieka paskutiniuose serialo sezonuose.

  • Rockmond Dunbar vaidinantis Benjamin Milles „C-Note" Franklin (1 – 2 ir 4 – 5 sezonai):

Ilgėdamasis savo šeimos „C-Note“ šantažuoja Michael, siekdamas prisidėti prie pabėgimo komandos. Kaip pagrindinis veikėjas B. Franklin vaizduojamas 1 ir 2 sezonuose.

  • William Fichtner vaidinantis Alexander Mahone (2 – 4 sezonai):

Antrame sezone A. Mahone seriale vaizduojamas kaip FTB agentas, kurio užduotis sugauti bėglius. Agentas intelektualiai prilygsta Michael. 3 sezone jis yra įkalintas Sonoje kartu su Michael ir galiausiai tampa jo sąjungininku 4 sezone.

  • Chris Vance vaidinantis James Whistler (3 – 4 sezonai)

J. Whistler yra įkalintas Sonoje dėl mero sūnaus nužudymo. Personažas tampa vienu pagrindinių veikėjų 3 sezone, taip pat vaidina 1-oje 4 sezono serijoje.

  • Robert Wisdom vaidinantis Norman „Lechero“ St. John (3 sezonas):

Vienas pagrindinių veikėjų 3 sezone. „Lechero" yra Sonos kalinys valdantis kalėjimą kaip diktatorius. Laisvėje jis buvo Panamos narkotikų „baronas“.

  • Danay Garcia vaidinanti Sofia Lugo (3 – 4 sezonas):

Sofia 3 sezone pristatoma kaip J. Whistler mergina. 4 sezono pradžioje ji pradeda susitikinėti su Lincoln Burrows.

  • Jodi Lyn O‘Keefe vaidinanti Gretchen Morgan (3 – 4 sezonai):

Prisistačiusi kaip „Susan B. Anthony“, Gretchen yra „Kompanijos“ agentė turinti užtikrinti sklandų James Whistler pabėgimą iš Sonos kalėjimo.

  • Michael Rapaport vaidinantis Donal Self (4 sezonas):

4 sezone D. Self yra pristatomas kaip JAV nacionalinio saugumo departamento specialusis agentas, kuris susivienija su bėglių komanda ir siekia nuversti „Kompaniją“.

  • Mark Feuerstein vaidinantis Jacob Anton Ness (5 sezonas):

5 sezone Jackob yra naujasis Saros vyras ir ekonomikos profesorius, kuris kaip paaiškėja vėliau yra CŽV agentas atsakingas už Michael dingimą.

  •  Inbar Lavi vaidinanti Sheba (5 sezonas):

Pasipriešinimo prieš Islamo valstybę lyderė Jemene seriale, pasirodo, kaip „C-Note“ draugė ir Lincoln mylimoji.

  •  Augustus Prew vaidinantis David „Whip“ Martin (5 sezonas):

Michael kalėjimo kameros draugas ir partneris 5 sezone. Taip pat jis yra „T-Bag“ neteisėtas sūnus.

Serialo gamyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sumanymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Originalią serialo mintį kūrėjui Paul Scheyring pasiūlė prodiuseris Dawn Parouse. Norėta sukurti veiksmo serialą, apie vyrą bėgantį iš kalėjimo. Iš vienos pusės P. Scheuring manė, jog mintis gera, tačiau iš kitos jis buvo suglumęs. Kilo klausimas kaip šią idėją paversti perspektyviu TV serialu. Vėliau atsirado idėja sukurti neteisingai apkaltinto brolio personažą ir prasidėjo darbas kuriant siužetą ir personažus. 2003 m. P. Scheuring prasitarė savo idėją FOX. FOX minties nepalaikė, jaudinosi, kad serialas nesulauks ilgalaikio žiūrimumo.[19]

Vėliau P. Scheuring idėją siūlė ir kitiems TV kanalams, tačiau jie manė, jog siužetas labiau tinkamas filmui, o ne serialui. Taip pat buvo svarstyta serialą daryti tik 14 serijų formato – šia užduotimi susidomėjęs buvo Steven Spielberg, prieš imdamasis „Pasaulių karo“ projekto. Remiantis dideliu panašių serialų – „Dingę“ ir „24“ – populiarumu, 2004 m. FOX nusprendė prodiusuoti serialą. Bandomasis epizodas buvo nufilmuotas praėjus metams nuo tada, kai P. Scheuring parašė scenarijų.[20]

Filmavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Didžioji dalis pirmojo sezono buvo nufilmuota Čikagoje ir aplink.[21] 2002 m. uždarytas Joliet kalėjimas tapo Kalėjimo bėglių filmavimo aikštele – Fox River kalėjimu.[22] Lincoln kameros, ligonines ir kalėjimo kiemo scenos buvo nufilmuotos Joliet. Tariamai, Lincoln kamera buvo ta, kurioje kalėjo serijinis žudikas John Wayne Gacy. Ne vienas komandos narys atsisakė užeiti į šią kamerą. Jie tikėjo, jog ji gali būti apsėsta.[23] Kitos filmavimo vietos, įskaitant kalėjimo kamerų bloką, kalėjime buvo pastatytos. Kalėjimo kameros buvo daug didesnės nei realiame kalėjime. Norėta turėti daugiau vietos tiek aktoriams, tiek filmavimo kameroms.[24] Išorinės scenos buvo filmuojamos aplink Čikagą, Vudstoką, ir Joliet kalėjimą. Filmavimai vyko ir tarptautiniame O‘Haro oro uoste, Toronte, Ontarijuje. Ilinojaus valstijoje vienos serijos „pagaminimas“ kainavo maždaug 2 mln. JAV dolerių. Vien tik 2005 m. Kalėjimo bėgliai atsiejo per 24 mln. JAV dolerių.[25]

2006 m. birželio 15 d. pradėtas filmuoti antrasis sezonas. Veiksmas dėl tinkamos vietovės, arti ir užmiestis ir miestas, vyko Dalase, Teksase.[26] Pasirinkti 30 km spinduliu nuo Dalaso nutolę miesteliai: Little Elm, Mineral Wells ir Mckinney.[27] Buvo tikėtasi, jog šio sezono gamybai bus išleista per 50 mln. JAV dolerių. Paskutiniai 3 sezono epizodai buvo filmuojami Floridoje – ten bandyta atkurti Panamą. Nufilmuoti kiekvieną seriją užtruko 8 dienas, o viena serija kainavo maždaug 1,4 mln. JAV dolerių.[28]

Trečiasis sezonas buvo nufilmuotas Dalase – vienos serijos biudžetas buvo 3 mln. JAV dolerių. Keletas scenų, kurioje Lincoln ir Gretchen derasi dėl pabėgimo iš Panamos kalėjimo, buvo nufilmuoti Panamos miesto rajone – Casco Viejo.[29] Ketvirtajam sezonui veiksmas buvo perkeltas į Los Andželą.

Muzika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Teminę bei foninę kiekvienos serijos muziką sukūrė kompozitoriaus Ramin Djawadi. R. Djawadi[30] ir Ferry‘ Corsten sukūrė teminės muzikos remiksą pavadinimu „Kalėjimo Bėglių Tema". Jis kaip singlas 2006 m. buvo išleistas „FOX MUSIC“.[31]

Formatas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kalėjimo bėglių formatas yra panašus į serialo „24“. Tai serialui sukurta nuoseklios istorijos struktūra. 2009 m. TV kritikų asociacijos narys Kevin Reilly žurnalistams sakė, kad serialas pasibaigs kartu su 4 sezonu. Mažėjant serialo reitingams K. Reilly tikino, jog mažėja kūrėjų kūrybiškumas: „Serialas išsisėmė, atėjo tas metas, kai jauti, jog visos istorijos jau papasakotos ir tiesiog norisi stiprios pabaigos“.[32] Nepaisant to, po serialo pabaigos K. Reilly buvo pozityvus: „Pabaiga buvo labai gera. Supratau, jog tai pabaiga, tai buvo šokiruojanti ir stulbinanti idėja.“[33]

Tatuiruotė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ant Michael kūno matomą tatuiruotę sukūrė Tom Berg, o ją pagamino Tinsley Transfers. Užtruko maždaug 5 valandas, kol tatuiruotė atsidurdavo ant Wentworth Miller kūno. Tose scenose, kur aktorius dėvėjo marškinėlius, tatuiruotė buvo dedama tik matomose vietose.[34]

Apdovanojimai ir nominacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tik pradėjus rodyti serialą pirmosios 13 serijų buvo tokios sėkmingos, jog buvo nominuotos pirmajam apdovanojimui.[35] 2005 m. Žmonių pasirinkimo apdovanojimuose serialas buvo nominuotas "Mėgstamiausia nauja TV drama: kategorijoje. Nors tąkart apdovanojimas nebuvo laimėtas, visai netrukus 2006 m. sausį jis atsidūrė Kalėjimo bėglių komandos rankose, kai nurungė visus konkurentus toje pat kategorijoje kaip ir pernai. Taip pat 2006 m. serialas pasirinktas 2 nominacijom 63 Auksinio gaublio apdovanojimuose; „Geriausia TV drama“ ir „Geriausias TV dramos aktorius (nominacija skirta Wentworth Miller).[36] 2006 m. Televizijos kritikų asociacijos apdovanojimuose serialas buvo vėl buvo nominuota „Geriausia nauja drama“ kategorijoje.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. "Prison Break: Season 1". Metacritic. Archived from the original on August 25, 2010. Nuoroda tikrinta 2021-12-09
  2. "Prison Break". Rotten Tomatoes. Nuoroda tikrinta 2021-12-09
  3. Abrams, Natalie (January 4, 2018). "Fox developing 'new iteration' of Prison Break". Entertainment Weekly. Nuoroda tikrinta 2021-12-09
  4. Dino-Ray Ramos (November 9, 2020). "Fox's Kevin Reilly says it's ready to set 'Prison Break' free". Los Angeles Times. Archived from the original on November 9, 2020. Nuoroda tikrinta 2021-12-09
  5. "Dallas Welcomes Hit Television Series" (Press release). Dallas Film Commission. May 15, 2006. Archived from the original on July 16, 2011. Nuoroda tikrinta 2021-12-09
  6. Ausiello, Michael (June 2, 2015). "Prison Break Limited Series In Development at Fox". TVLine. Archived from the original on June 3, 2015. Nuoroda tikrinta 2021-12-09
  7. Andreeva, Nellie (August 6, 2015). "'Prison Break' Sequel Limited Series A Go At Fox". Deadline.com. Archived from the original on August 7, 2015. Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  8. https://www.imdb.com/title/tt0455275/fullcredits?ref_=tt_cl_sm Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  9. "Prison Break: Season 1". IGN. https://www.ign.com/tv Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  10. "Prison Break: Season 3". https://www.ign.com/tv. Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  11. Wyatt, Edward (August 20, 2006). "In Prison Break, an Actor's Job Is Never Safe". The New York Times. Archived from the original on October 19, 2007. Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  12. https://web.archive.org/web/20090313111139/http://www.tvguide.com/news/Prison-Break-DVD-38536.aspx Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  13. https://www.smh.com.au/entertainment/prison-break-success-shocks-creator-20060127-gdmuxi.html?page=fullpage#contentSwap2 Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  14. https://www.smh.com.au/entertainment/prison-break-success-shocks-creator-20060127-gdmuxi.html?page=fullpage#contentSwap2 Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  15. https://web.archive.org/web/20090313111139/http://www.tvguide.com/news/Prison-Break-DVD-38536.aspx Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  16. https://www.thetvaddict.com/2007/03/10/prison-break-scoop-direct-from-the-2007-paley-festival/ Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  17. https://www.thetvaddict.com/2007/03/10/prison-break-scoop-direct-from-the-2007-paley-festival/ Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  18. https://en.wikipedia.org/wiki/Riots,_Drills_and_the_Devil Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  19. https://web.archive.org/web/20070317015955/http://tv.ign.com/articles/772/772555p1.html Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  20. "Into the heart of darkness". The Age. January 26, 2006. Archived from the original on July 20, 2009. Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  21. https://web.archive.org/web/20060429121923/http://featuresblogs.chicagotribune.com/entertainment_tv/2005/08/joliet_prison_i.html Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  22. https://www.smh.com.au/entertainment/inside-prison-break-chain-male-20060201-gdmv67.html?page=fullpage#contentSwap1 Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  23. https://web.archive.org/web/20121008120145/http://www.dailytelegraph.com.au/entertainment/tv/making-a-run-for-it/story-e6frexlr-1111112955687 Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  24. https://web.archive.org/web/20121008120145/http://www.dailytelegraph.com.au/entertainment/tv/making-a-run-for-it/story-e6frexlr-1111112955687 Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  25. https://web.archive.org/web/20060429121923/http://featuresblogs.chicagotribune.com/entertainment_tv/2005/08/joliet_prison_i.html Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  26. https://web.archive.org/web/20071102131545/http://tv.msn.com/tv/article.aspx?news=223366 Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  27. https://archive.today/20061101143331/http://www.mineralwellsindex.com/homepage/local_story_257103654.html?keyword=leadpicturestory Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  28. https://web.archive.org/web/20080506220336/http://www.myfoxdfw.com/myfox/pages/News/Detail?contentId=2360275&version=3&locale=EN-US&layoutCode=TSTY&pageId=3.2.1 Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  29. https://web.archive.org/web/20090721021631/http://www.screenindia.com/old/fullstory.php?content_id=18890 Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  30. "Prison Break (Original Television Soundtrack)". Amazon.com. Archived from the original on September 5, 2016. Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  31. "Prison Break (Original Television Soundtrack)". Amazon.com. Archived from the original on September 5, 2016.Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  32. https://www.eonline.com/news/78824/prison_break_ending Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  33. Dos Santos, Kristin (January 14, 2008). "Prison Break Is Ending". E!. Archived from the original on January 16, 2009. Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  34. Prison Break: Season One – "Beyond the Ink" featurette (DVD). 20th Century Fox. August 8, 2006.
  35. https://www.smh.com.au/entertainment/prison-break-success-shocks-creator-20060127-gdmuxi.html?page=3 Nuoroda tikrinta 2021-12-10
  36. https://web.archive.org/web/20080829235752/http://www.goldenglobes.org/browse/film/26030 Nuoroda tikrinta 2021-12-10