Kalvelių herbas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kalvelių herbas – vienas Kalvelių kaimo ir seniūnijos (Vilniaus rajonas) heraldikos atributų.

Aprašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Herbo simboliai atspindi kalvystės ir Žolinių tradicijas. Tuo pačiu šis herbas priklauso kalbančiųjų herbų grupei, t. y. kaltinis kryžius siejasi su vietovės pavadinimu.[1]

Simbolika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Herbo lauke esančių heraldinių figūrų spalvos – raudona, auksas ir sidabras. Raudona spalva reiškia drąsą, narsą ir meilę. Auksas simbolizuoja protingumą, kilnumą. Sidabras heraldikoje reiškia dorumą, turtą, skaistumą ir vandenį.[2]

Herbe pavaizduoti trys kryžiai simbolizuoja tris bažnyčias (Šumsko Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia, Kalvelių Dievo Gailestingumo bažnyčia ir Kenos Švč. Aušros Vartų Dievo Motinos bažnyčia). Trys kryžiai simbolizuoja ir trijų kryžių skulptūrą, kuri buvo pastatyta Šumske minint 300-ąsias Šumsko bažnyčios metines.

Gėlės simbolizuoja seniūnijos teritorijoje vykdomą žemės ūkio veiklą. Gėlės reiškia ir Žolinių šventę, kuri yra plačiai švenčiama seniūnijos teritorijoje. Gėlės – gyvybės, derlingumo, atgimimo, grožio, meilės, sėkmės, pagarbos, džiaugsmo simbolis. Penkialapė gėlė – darnos simbolis. Gėlių simbolika yra ir Vilniaus rajono savivaldybės tradicinės verbos elementai.

Herbe paslėpti skaičiai – trys ir penki. Trejetas (kryžiai, spinduliai, lapeliai, gėlių ir kryžiaus kotai) yra tobulumo skaičius. Penketas (gėlė susideda iš penkių žiedlapių) simbolizuoja kūrybiškumą, sveikatą ir meilę.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2022 m. spalio 28 d. dekretu Nr. 1K-1153 herbą patvirtino Lietuvos Respublikos Prezidentas.[3] Herbo etalono autorius – dailininkas Rolandas Rimkūnas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]