Kalvarijų gatvė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kalvarijų gatvė
Pradžia (2023)
Gyvenvietė Lietuva Vilnius
Ilgis 5,5 km
Pradžia Žaliasis tiltas (Vilnius)
Miesto dalys Šnipiškės, Žirmūnai, Verkiai
Link vidurio (2023)
Vidurys (2023)

Kalvarijų gatvėVilniaus miesto gatvė prasidedanti nuo Žaliojo tilto, netoli Konstitucijos prospekto. Administracinis pavaldumas: Šnipiškių seniūnija (neporiniai namai nuo Nr. 1 iki 81 ir poriniai nuo Nr. 2 iki 200), Žirmūnų seniūnija (neporiniai nuo Nr. 85 iki 153) ir Verkių seniūnija (poriniai nuo Nr. 202 ir neporiniai nuo Nr. 157).[1]

Organizacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XVI a. Kalvarijų ir Ukmergės gatvės susiformavo kaip pagrindinės Šnipiškių priemiesčio gatvės. Po 1904 m. dėl prekiautojų susigrūdimo ir padažnėjusios arklių vagystės turguje (dab. Naugarduko skvere) Miesto dūma priėmė nutarimą į Šnipiškių aikštę prie Kalvarijų gatvės perkelti prekybą arkliais.

Lietuvos TSR laikais vadinosi kaip Felikso Dzeržinskio gatvė, susiformavo Kalvarijų turgus. Kiti ankstesni pavadinimai: lenk. Kalwaryjska, rus. Верковская, Калварийская, Снипишская.

1981 m. judrioje (dab. Kalvarijų, Žalgirio ir Verkių gatvių) sankryžoje neaiškiomis aplinkybėmis žuvo disidentas, Lietuvos Helsinkio grupės narys kunigas Bronius Laurinavičius (1913-1981), persekiotas sovietų specialiųjų tarnybų dėl žodžio laisvės.

2010 m. Broniaus Laurinavičiaus skvere pastatytas paminklas kunigo atminimui.[2]

Nuotraukos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Fotografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]