Kakavos sviestas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Kakavos sviestas

Kakavos sviestas – riebalai išgaunami iš kakavmedžio vaisių grūdų. Kambario temperatūroje yra tvirtos konsistencijos, baltai – gelsvos spalvos, būdingas malonus kvapas. Skiriamas natūralus kakavos sviestas ir papildomai perdirbtas.

Sudėtis ir fizikinės savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Cheminė sudėtis – dviejų ir trijų rūgščių trigliceridai sumaišyti su riebalinėmis rūgštimis. Sudėtyje yra tokios riebalinės rūgštys:

Esant 16–18 °C sviestas yra tvirtos konsistencijos, lengvai lūžta. Lydymosi temperatūra – 32–35 °C. Esant 40 °C sviestas tampa permatomas. Spalva varijuoja nuo šviesiai gelsvos iki rudos. Kvepia kakava.

Naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kakavos sviestą kaip riebalus naudoja įvairių konditerinių gaminių gamybai (šokoladas), taip pat parfumerijos ir farmacijos pramonėje.

Trečdalį svieste esančių riebalų sudaro stearininė rūgštis, kuri nedidina cholesterolio kiekio kraujyje. Kitą trečdalį sudaro oleininė rūgštis, mažinanti cholesterolio kiekį. Šiuo metu kakavos sviestas yra pagrindinė sudedamoji dalis ruošiant raminamąsias ir nuskausminančias žvakes, įvairius gydomuosius tepalus. Sviestas plačiai naudojamas ir kosmetologijoje, nes pasižymi gydančiu ir tonizuojančiu poveikiu, dėka svieste esančių metilksantinų, kofeino, taninų.