Kabaretas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
„Moulin Rouge“ kabaretas Paryžiuje
Kabaretas iš vidaus

Kabaretas (pranc. cabaret, vok. kabarett) – įstaiga, sudaranti sąlygas scenos menui ir teikianti maitinimo paslaugas bei orientuota į žmonių socializacijos poreikius.

Kabaretuose paprastai vyrauja charizmatiška aplinka, renginiai ir atlikėjai, veikia baras bei virtuvė. Gali būti panašus į restoraną ar užeigą su scena pasirodymams.
Rengiami įvairūs scenos meno pasirodymai: šokio teatras, teatralizuoti koncertai, dramos, politinės satyros, komikų, fakyrų pasirodymai, televizijos šou filmavimai, performansai.
Nevykstant renginiams gali veikti kaip naktinis klubas ar kaip įprasta maitinimo įstaiga.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmąjį kabaretą „Le Chat Noir“ 1880 m. Prancūzijoje įkūrė Rodolphe Salis. Jis tuomet įkvėpė įkurti panašias vietas renginiams Vokietijoje ir Austrijoje. Pirmasis kabaretas „Überbrettl“ Vokietijoje įkurtas Berlyne 1901 m., Austrijoje „Jung-Wiener Theater zum lieben Augustin“ įkurtas Vienoje. Pradžioje jie buvo orientuoti į politinės satyros ir juodojo humoro renginius.

Vieną žinomiausių ir žymiausių kabaretų „Moulin Rouge“ (pranc. Raudonasis Malūnas) 1889 m. Paryžiuje įkūrė Charles Zidler ir Joseph Oller.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]