Juodosios Ančios kajakų trasa

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Juodosios Ančios kajakų trasa (lenk. Szlak kajakowy Czarnej Hańczy) - kajakų trasa kuri eina Juodosios Ančios upe šiaurės rytų Lenkijoje, Palenkės vaivadijoje. Kajakų mėgėjai dažniausiai plaukia nuo Vygrių ežero iki upės įsiliejimo į Augustavo kanalą. Regione yra kelios Juodosios Ančios kajakų trasos. Yra dvi klasikinės trasos - mažųjų ir didžiųjų kilpų.

Kajakų trasa Juodosios Ančios, Rospudos ir Bliznos upėmis

Turizmas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mažųjų kilpų trasa[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prasideda šalia Augustavo Balčio ežere, toliau eina pro Studzieničnės ežerą, Augustavo kanalą iki Sirvo ežero, tada nuo šio ežero reikia pereiti iki Brizgelio kaimo, esančio šalia Vygrių ežero ir tada nuo Vygrių ežero plaukti Juodosios Ančios upe iki Rigolio kaimo. Iš ten Augustavo kanalu grįžti į Augustavą. Kelionė trunka apie 6 dienas.

Didžiųjų kilpų trasa[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prasideda Rospudos upėje, toliau pereina į Bliznos upę, kuri jungiasi su Bliznos ežeru ir tada ateina iki Vygrių ežero, kur toliau kelionė tęsiasi kaip ir mažųjų kilpų trasoje. Kelionė trunka apie 8-9 dienas.

Trasa[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Upės versmė yra Rytų Sūduvos aukštumoje esančiose morenose apie 298 m virš jūros lygio į šiaurę nuo Suvalkų kraštovaizdžio parko, netoli Vižainio kaimo. Tikėtina, kad upė prasideda vieno iš aukščiausių regiono Rovelės kalno apylinkėse. Upės trasą galima skirti į dvi dalis: nuo Ančios ežero iki Vygrių ežero apie 47 km ir nuo Vygrių ežero iki Augustavo kanalo apie 88 km. Pirmame ruože upė teka pro Bachanovo riedulių draustinį ir Ančios ežero draustinį. Pirmame ruože upe geriausia plaukti pavasarį. Antroji trasos dalis skiriama į keturis ruožus.

Juodosios Ančios upė

Pirmasis trasos ruožas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trasa prasideda Grimzdo ežere (Gremzdy) ir tada eina per Gluchių (Głuche), Jurkovo (Jurkowo), Mialkių (Miałkie) ežerus, tada eina per Gremzduvkos (Gremzdówką) upę ir tada įeina į Juodosios Ančios upę, apie 2 km nuo Visoki Mosto kaimo stovyklavietės. Trasa vietomis apaugusi nendrėmis.

Kita pirmojo ruožo pradžia galima iš Vygrių ežero, kur galima pradėti plaukti nuo Stari Palivarko, Gavrichų Rūdos, Brizgelio arba Vygrių kaimų. Iš Vygrių ežero trasa eina į Postavo (Postaw) ežerą ir iš kurio vėliau įeina į Juodosios Ančios upę.

Antrasis trasos ruožas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trasos ruožo ilgis apie 16,5 km, prasideda Visoki Mosto kaime ir baigiasi Pronckų kaime. trasa eina per Vygrių nacionalinį parką, todėl ši trasos dalis yra laikoma viena iš įdomesnių. Trasa vietomis vingiuota.

Trečiasis trasos ruožas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trasos ruožo ilgis apie 10 km, prasideda Pronckų kaime ir baigiasi Dvarčėnų kaime. Trasa vingiuota, šalia trasos laukai ir pievos.

Ketvirtasis trasos ruožas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trasos ruožo ilgis apie 17 km, prasideda Dvarčėnų kaime ir baigiasi Mikašuvkos kaime. Trasa eina per Augustavo girią, trasa yra vingiuota, akmenuota ir apkritusi įvairiais medžiais. Ties Rigolio kaimu trasa įeina į Augustavo kanalą, kur trasa praeina pro Sosnuveko ir Mikašuvkos šliuzus ir baigiasi Mikašio (Mikasze) ežere.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]