Juodasis žirkliasnapis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Rynchops niger
Juodasis žirkliasnapis (Rynchops niger)
Juodasis žirkliasnapis (Rynchops niger)
Apsaugos būklė

Nekeliantys susirūpinimo (IUCN 3.1), [1]
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Paukščiai
( Aves)
Būrys: Sėjikiniai paukščiai
( Charadriiformes)
Šeima: Kiriniai
( Laridae)
Gentis: Žirkliasnapiai
( Rynchops)
Rūšis: Juodasis žirkliasnapis
( Rynchops niger)
Binomas
Rynchops niger
Linnaeus, 1758

Juodasis žirkliasnapis (Rynchops niger) – kirinių (Laridae) šeimos jūrinis paukštis, priklausantis vienai iš trijų labai panašių žirkliasnapių rūšių. Sutinkamas Pietų ir Šiaurės Amerikoje.

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Suaugęs paukštis yra 40–50 cm ilgio, jo sparnų mostas siekia 107–127 cm, svoris – nuo 212 iki 447 g, patinai stambesni. Išskirtinis snapas ryškiaspalvis, prie pagrindo raudonas, toliau - tamsus, juodas. Jo posnapis ilgesnis, pritaikytas košti vandeniui skrydžio metu. Turi neįprastas paukščiams akis, panašias kaip kačių, su vertikaliais vyzdžiais.

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Peri Pietų ir Šiaurės Amerikoje. Šiaurinė populiacija žiemoja šiltesniuose Karibų jūros ir subtropinio Ramiojo vandenyno pakrančių vandenyse, tuo tarpu Pietų Amerikos žirkliasnapiai perskrenda tik nežymius atstumus ryšium su kasmetiniais potvyniais, užliejančiais jų mitybos plotus upių seklumose. Daug laiko praleidžia smėlingose upių ir lagūnų seklumose, pakrantėse, paplūdimiuose. Veisiasi pavienėmis grupėmis. Padeda nuo trijų iki septynių kiaušinių, kuriuos peri abu tėvai.

Mityba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grobį gaudo daugiausia dideliais būriais, skrisdami žemai prie vandens paviršiaus. Skrydžio metu panardinta apatine snapo dalimi košia vandenį, taip užkabindami ir susemdami smulkių žuvų, vabzdžių, vėžiagyvių, moliuskų. Maitinasi ir dieną, ir naktį.

Taksonomija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Genties vardas Rynchops kildinamas iš senovės graikų rhunkhos – „snapas“ ir koptō - „nukirsti“. Vardo dalis niger yra iš lotynų kalbos – „juodas“.[2]

Yra trys porūšiai:[3]

  • R. n. niger – migruojantis, veisiasi Šiaurės Amerikos Atlanto pakrantėje ir nuo pietų Kalifornijos iki Ekvadoro prie Ramiojo vandenyno.
  • R. n. cinerescens – stambesnis paukštis, veisiasi Pietų Amerikos šiaurinėje ir šiaurės rytinėje dalyje bei Amazonės žemumoje.
  • R. n. intercedens – sutinkamas likusioje Atlanto pakrantės dalyje Pietų Amerikoje į pietus iki Argentinos.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „IUCN Red List - Rynchops niger“. IUCN Red list. Nuoroda tikrinta 2016-10-01.
  2. Jobling, James A. (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. pp. 270, 344. ISBN 978-1-4081-2501-4.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, eds. (2017). „Coursers, noddies, gulls, terns, auks & sandgrouse“. World Bird List Version 7.3. International Ornithologists' Union. Suarchyvuotas originalas 2014-05-06. Nuoroda tikrinta 20 November 2017.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikirūšių projekte yra informacijos, susijusios su straipsniu