Jukono–Kojukuko apskaitinė apyrubė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jukono–Kojukuko apskaitinė apyrubė
Yukon–Koyukuk Census Area
Laiko juosta: (UTC-9)
------ vasaros: (UTC-8)
Valstybė Jungtinių Amerikos Valstijų vėliava Jungtinės Amerikos Valstijos
Valstija Aliaska Aliaska
Gyventojų (2021) 5 275[1]
Plotas 382 810 km²
Tankumas (2021) 0,01 žm./km²
Vikiteka Jukono–Kojukuko apskaitinė apyrubėVikiteka

Jukono–Kojukuko apskaitinė apyrubė (angl. Yukon–Koyukuk Census Area) – apskaitinė apyrubė Jungtinėse Valstijose, Aliaskoje. Patenka į didžiąją Aliaskos dalį apimančią neorganizuotą savivaldybę (Unorganized Borough), tad nepatenka į jokią apygardą ar kokį kitą administracinį vienetą ir neturi atskiros administracijos, o išskirta tik geografiniais-klasifikaciniais tikslais.

Jukono–Kojukuko apskaitinė apyrubė yra didesnė už bet kokią JAV apygardą ir dydžiu prilygsta Montanos valstijai (todėl, tam tikra prasme, yra didžiausias antro lygio JAV administracinis vienetas). Be to, tai rečiausiai apgyvendinta JAV teritorija ir viena rečiausiai gyvenamų visame pasaulyje.

Teritorija daugiausia kalnuota (iškilusios Kordiljeros), gausiai išvagota upių (Jukonas, Kojukukas, Porkjupainas). Didelė dalis teritorijos patenka į saugomas teritorijas (Arkties nacionalinis laukinės gamtos draustinis, Novitnos nacionalinis laukinės gamtos draustinis, Kanučio nacionalinis laukinės gamtos draustinis, Jukono plynių nacionalinis laukinės gamtos draustinis, Inoko nacionalinis laukinės gamtos draustinis ir kt.).

2020 m. 77 % gyventojų buvo indėnai ir kiti čiabuviai (daugiausia atabaskai – kučinai, kojukonai; taip pat jupikai, iniupiatai),[2] beveik 26 % – baltieji, 0,9 % – azijiečiai.[3] Didžiausios gyvenvietės – Fort Jukonas (428, 2020 m.), Galina (472), Nenana (358), Huslija (304), Makgratas (301), Tanana (246), Nulato (239), Greilingas (210),

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]