José Eustasio Rivera

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Chosė Eustasijas Rivera
isp. José Eustasio Rivera
Chosė Eustasijas Rivera 1929 metais
Gimė 1888 m. vasario 19 d.
Rivera, Huilos departamentas, Kolumbija
Mirė 1928 m. gruodžio 1 d. (40 metų)
Niujorkas, Jungtinės Amerikos Valstijos
Palaidotas (-a) Bogota
Tėvas Eustasijas Rivera Eskobaras
Motina Katalina Salas
Veikla poetas, rašytojas, teisininkas
Alma mater Kolumbijos nacionalinis universitetas

Chosė Eustasijas Rivera (isp. José Eustasio Rivera, 1888 m. vasario 19 d. – 1928 m. gruodžio 1 d.) – Kolumbijos poetas, rašytojas, teisininkas, labiausiai žinomas dėl jo romano „Akivaras“.[1]

Ankstyvieji gyvenimo metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Chosė Eustasijas Rivera gimė 1888 m. vasario 19 d., Kolumbijoje, netoli Neivos miesto esančioje nedidelėje gyvenvietėje. Šis kaimelis vėliau buvo pervadintas Chosė Eustasijaus Riveros garbei. Jo tėvai buvo Eustasijas Rivera Eskobaras ir Katalina Salas. Chosė buvo pirmasis berniukas, gimęs šeimoje ir penktasis vaikas iš vienuolikos Riverų vaikų. Iš jų aštuoni vaikai sulaukė pilnametystės, kiti mirė kūdikiais ar vaikystėje.[2]

Nepaisant savo šeimos sunkios materialinės padėties, Chosė Rivera gavo gerą katalikišką išsilavinimą. Jis lankė „Santa Librada“ mokyklą Neivoje ir San Luiso Gonsagos mokyklą nedideliame Elijas mieste. 1906 m. jis gavo stipendiją mokytis mokykloje Bogotoje.

1909 m. baigęs mokyklą, Chosė Rivera persikėlė gyventi į Ibagę, kur dirbo mokyklos inspektoriumi. 1912 m. jis įstojo į Kolumbijos nacionalinio universiteto Teisės ir politikos mokslų fakultetą, o 1917 m. tapo teisininku.[3]

Tolesni gyvenimo metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Po nesėkmingo bandymo dalyvauti rinkimuose į senatą, Chosė Rivera buvo paskirtas Kolumbijos ir Venesuelos pasienio komisijos sekretoriumi. Dirbdamas šiose pareigose Rivera turėjo galimybę keliauti per Kolumbijos džiungles, upes ir kalnus. Pamatytą gamtos grožį Rivera vėliau išreiškė kūryboje. Nusivylęs dėl to, kad trūko finansavimo ir Vyriausybė pasiūlė tik nedideles lėšas kelionėms, Rivera atsisakė darbo pasienio komisijoje ir toliau keliavo savarankiškai. Chosė Rivera pabuvojo Brazilijoje. Šioje šalyje turėjo galimybę susipažinti su žymių Brazilijos rašytojų, tarp jų ir su Euklido da Cunha darbais. Vėliau Rivera grįžo dirbti į minėtą komisiją.

Tuo laikotarpiu jis susipažino su gyvenimo Kolumbijos lygumose sąlygomis, buitimi ir problemomis, susijusiomis su kaučiuko gavyba Amazonės džiunglėse. Tai buvo pagrindinė tema jo kūrinyje „Akivaras“ („La vorágine“), išleistame 1924 m. Šis romanas šiuo metu laikomas vienu svarbiausių romanų Lotynų Amerikos literatūros istorijoje. Prieš parašydamas šį romaną, Rivera išsamiai išanalizavo kaučiuko gamintojų padėtį Amazonės baseine.

Po romano sėkmės, 1925 m. Rivera buvo išrinktas Išorinių ryšių ir kolonizacijos tyrimo komisijos nariu. Jis taip pat paskelbė keletą straipsnių Kolumbijos laikraščiuose. Savo publikacijose jis kritikavo Vyriausybės sutarčių pažeidimus ir smerkė Kolumbijos kaučiuko teritorijų apleidimą bei netinkamą elgesį su darbuotojais. Jis taip pat viešai gynė savo romaną, kurį kai kurie Kolumbijos literatūros kritikai kritikavo kaip per daug poetišką.

Paskutinieji gyvenimo metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Chosė Rivera išvyko į Niujorką paskutinę 1928 m. balandžio savaitę tikėdamasis išversti savo romaną į anglų kalbą, išleisti jį JAV ir paversti jį kino filmu. Tuo Rivera norėjo pristatyti Kolumbijos kultūrą užsienyje. Būdamas Niujorke Rivera tų pačių metų lapkričio 27 d. patyrė traukulių priepuolį ir buvo nugabentas į ligoninę, kurioje keturias dienas išbuvo komos būklėje ir mirė 1928 m. gruodžio 1 d.

Po mirties rašytojo kūnas buvo gabenamas laivu iš Niujorko į Barankilijos uostą „United Fruit Company“ laivu „Sixaola“. Atvykus į uostą, Riveros kūnas buvo vežamas su procesija į Tolentino Šv. Mikalojaus katedrą, kur buvo aukojamos mišios ir kūnas paguldytas į chapelle ardente. Tada karstas gabentas garlaiviu, perkeltas pakeliui į traukinį ir atvežtas į Kolumbijos sostinę. 1929 m. sausio 19 d. rašytojas, po visuomenės atsisveikinimo su juo, palaidotas Bogotos centrinėse kapinėse.[4]

Chosė Eustasijaus Riveros romanas „Akivaras“ išverstas į lietuvių kalbą.

Rinktiniai kūriniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Dr. Jose E. Rivera, Author, Dies Here. Colombian Was Writing English Edition of His Novel 'La Voragine'. Prominent Diplomat". New York Times. December 2, 1928. [1]
  2. Peña Gutiérrez, Isaías (1988). Breve Historia de José Eustasio Rivera [Brief History of José Eustasio Rivera] (PDF) (in Spanish). Bogotá: Cooperativa Editorial Magisterio. pp. 7–8. ISBN 978-958-20-0031-8. OCLC 18541468. [2] Archyvuota kopija 2012-03-13 iš Wayback Machine projekto.
  3. Umaña, Claudia. „José Eustasio Rivera“. Gran Enciclopedia de Colombia del Círculo de Lectores (in Spanish). Luis Ángel Arango Library.
  4. Peña Gutiérrez, Isaías (1988). Breve Historia de José Eustasio Rivera [Brief History of José Eustasio Rivera] (PDF) (in Spanish). Bogotá: Cooperativa Editorial Magisterio. pp. 7–8. ISBN 978-958-20-0031-8. OCLC 18541468. [3] Archyvuota kopija 2012-03-13 iš Wayback Machine projekto.