Japonų trumpauodegė katė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Japonų trumpauodegė katė

Japonų trumpauodegė katė (jap. ジャパニーズボブテイル, angl. Japanese Bobtail) – trumpaplaukių kačių veislė. Vakaruose žinoma neseniai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Katės deformuota uodega buvo vaizduojama kinų rankraščiuose jau daugiau nei prieš tūkstantį metų. Manoma, jog tai japonų trumpauodegių kačių pirmtakės. Japonai šias kates laiko daug šimtmečių, tačiau kitų šalių gyventojai apie jas sužinojo neseniai.

Pirmosios japonų trumpauodegės iš savo gimtinės išvyko 1968 m. ir atsidūrė JAV. Iki šiol šias kates daugiausia augina amerikiečiai bei japonai.

Charakteris[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Labai protingos, guvios ir judrios. Labai smalsios, protingos. Jas galima išmokyti įvairių triukų. Gerai sutaria su šunimis bei kitomis katėmis.

Fizinės savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Japonų trumpauodegės taip vadinamos dėl savo trumpų uodegų: jų ilgis svyruoja tarp 5 ir 8 centimetrų. Uodega gali būti riesi, riesta arba laužyta.

Šių kačių kūnas ir kojos raumeningi, letenos ovalios. Galva su aukštais skruostikauliais, akys didelės, elipsės formos. Ausys didelės, stačios. Kailis prigludęs prie kūno, be poplaukio. Plaukas minkštas, labai švelnus.

Šios katės beveik nesišeria. Pripažįstamos visos kailio spalvos, bet labiausiai mėgstamos baltos su keliais juodais ir rausvais lopais katės. Akys gali būti įvairių spalvų.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen. Kačių enciklopedija, vert. Danguolė Žalytė. Vilnius: Aktėja, 2002.