Janusz Palikot

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Janušas Palikotas)
Janušas Palikotas
Visas vardas Janusz Marian Palikot
Gimė 1964 m. spalio 26 d. (59 metai)
Bilgorai
Sutuoktinis (-ė) Monika Kubat
Vaikai Emilis ir Aleksanderis (iš pirmos santuokos)
Francišekas ir Zofija
Veikla aktyvistas, verslininkas, politikas
Partija Palikoto judėjimas (nuo 2010 m.)
Alma mater Liublino universitetas, Varšuvos universitetas
Žinomas (-a) už socialiai libertarinio Palikoto judėjimo įkūrėjas
Žymūs apdovanojimai

Auksinis kryžius už nuopelnus

Janušas Palikotas (Janusz Marian Palikot, g. 1964 m. spalio 26 d. Bilgoruose) – Lenkijos politikas, aktyvistas ir verslininkas, nuo 2005 m. – Lenkijos Seimo narys. Baigė bakalauro filosofijos studijas Liublino katalikiškame universitete, vėliau įgijo magistro laispnį Varšuvos universitete.

Palikotas į Lenkijos Seimą buvo išrinktas 6-oje Liublino rinkimų apygardoje pagal Pilietinės platformos partijos sąrašą, 2007 m. perrinktas. Tačiau 2010 m. šią partiją palikęs įkūrė socialiai libertarinį antiklerikalinį[1][2] Palikoto judėjimą, 2011 m. Seimo rinkimuose surinkusį 10 proc. balsų.

Palikotas pasisako prieš religinį švietimą valstybinėse mokyklose ir valstybines subsidijas bažnyčioms, abortų, vienalyčių civilinių sąjungų, kanapių legalizavimą, taip pat nemokamų prezervatyvų dalinimą, socialinio draudimo reformavimą, Senato panaikinimą ir proporcinių mokesčių įvedimą.

Buvęs vienas iš degtinės kompanijų Polmos Lublin S.A. ir Ambra S.A. savininkų. Su pirma žmona Maria Nowińska išsiskyręs, turi 2 sūnus; su antra žmona Monika Kubat turi sūnų ir dukterį.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]