Jamaikos politinė sistema

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Jamaikos atstovų rūmai

Dabartinė Jamaikos konstitucija buvo priimta 1962 m. Jamaikos įstatymų leidžiamojo organo, dvipartinio jungtinio komiteto. 1962 metais Jamaika atgavo nepriklausomybę.

Jamaikos, kaip ir Jungtinės Karalystės, valstybės valdovas yra karalius Karolis III, kuriam atstovauja generalgubernatorius.

Jamaikos parlamentas sudarytas iš dviejų dalių: atstovų rūmų ir senato. Atstovų rūmų nariai yra renkami tiesiogiai. Partijos, turinčios daugumą, lyderis tampa ministru pirmininku. Senatoriai yra renkami ministro pirmininko ir opozicijos lyderio.

2006 vasarį ministrė pirmininkė Portia Simpson-Miller buvo išrinkta vyraujančios tautiečių partijos, kuomet jos pirmtakas James Patterson pasitraukė iš posto. Simpson-Miller yra pirmoji moteris, tapusi Jamaikos ministre pirmininke, per visą šios šalies istoriją. Buvęs ministras pirmininkas James Patterson išsilaikė poste nuo 1992 Michael Manley atsistatydinimo. James Patterson buvo perrinktas 3 kartus. Paskutinis iš jų įvyko 2002 metais. Dabartinis opozicijos lyderis yra Bruce Golding.

Jamaikoje yra 2 dominuojančios partijos. Tai tautiečių ir darbo partijos.

Jamaika yra pilnateisė ir aktyvi Karibų bendruomenės (CARICOM) narė.