Jacek Malczewski

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jacek Malczewski. Autoportretas (1909 m.)

Jacekas Malčevskis (lenk. Jacek Malczewski; 1854 m. liepos 14 d. Radome, Radomo gubernija, Rusijos imperija – 1929 m. spalio 8 d. Krokuvoje, Lenkija) – lenkų dailininkas tapytojas, modernizmo ir simbolizmo atstovas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jacekas Malčevskis gimė neturtingoje šeimoje, mokėsi namuose[1]. 1867 m. išvyko į dėdės dvarą, kur gyveno kelerius metus. 1871 m. persikėlė į Krokuvą, kur mokėsi gimnazijoje ir lankė pamokas vietos Dailės mokykloje (vėliau Krokuvos dailės akademija). Jį mokė dailininkas Janas Mateika, kuris įtikino talentingą jaunuolį užsirašyti į tapybos klasę. Tapybos studijas tęsė Paryžiaus dailės mokykloje. Grįžęs į tėvynę, J. Malčevskis buvo Krokuvos akademijos profesorius (1896–1900 ir 1912–1921 m.). 1897 m. įstojo į Krokuvos dailininkų sąjungą. Daug keliavo, aplankė Vokietiją, Austriją, Italiją, Prancūziją, Graikiją ir Turkiją.

Mirė Krokuvoje 1929 m. spalio 8 d. Palaidotas Šv. Stanislovo bažnyčios kriptoje.

Kūryba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Užburtas ratas (1897 m., drobė, aliejiniai dažai)

Iš pradžių J. Malčevskio kūryboje vyravo romantizmo stiliaus peizažai, portretai ir istorinių temų paveikslai, dažniausiai tamsių tonų. Jam įtaką darė dailininkas Arturas Grotgeris.

1890 m. jis susidomėjo simbolizmu, o jo drobių spalvos tapo šviesesnės ir ryškesnės. J. Malčevskio istoriniai veikalai – tragiška Tėvynės istorija.

Nutapė seriją autoportretų su įvairiais kostiumais (menininko, riterio ir pan.). Būdamas Lenkijos patriotas, J. Malčevskis paveiksle Lenkų Hamletas (1903 m.) alegoriškai perteikė nacionalinę idėją apie artėjantį tėvynės išlaisvinimą iš svetimšalių valdžios.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]