Jėnos mūšis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Jėnos mūšis

Data 1806 m. spalio 14 d.
Vieta į rytus nuo Veimaro, dabartinė Vokietija
Rezultatas Prancūzijos pergalė.
Konflikto šalys
Prancūzija Prūsijos karalystė
Saksonija

Jėnos mūšis1806 m. spalio 14 d. įvykęs susirėmimas tarp Prancūzijos imperijos ir Prūsijos karalystės pajėgų, karo su Ketvirtąja koalicija metu. Tą pačią dieną įvyko ir Aueršteto mūšis. Abu mūšius Prūsijos kariuomenė pralaimėjo ir buvo sutriuškinta.

Padėtis prieš mūšį[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1806 m. pabaigoje, prasidėjus karui su Prūsija, Napoleonas beveik visą Didžiąją armiją nukreipė prieš ją. Greitai judėdami prancūzai atkirto Prūsijos armiją nuo Berlyno. Spalio 13 d. Ž. Lano vadovaujamas korpusas susidūrė su didelėmis prūsų pajėgomis. Manydamas, kad aptiko jų pagrindinę kariuomenę Napoleonas pasiuntė dar daugiau dalinių paremti Laną, ir pasiuntė maršalus L. N. Davu ir Bernadotą apeiti prūsus iš šiaurinės pusės. Iš tiesų prie Jėnos buvo mažesnioji prūsų kariuomenės dalis, vadovaujama Frederiko Liudviko, o pagrindinės pajėgos buvo šiauriau prie Aueršteto, kur susidūrė su Davu ir Bernadotu.

Mūšio eiga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jėnos mūšį pradėjo prancūzų pajėgos, ryte užpuolę šonines prūsų linijas. Atakos buvo mažareikšmės, bet sudarė sąlygas prancūzų centrinėms pajėgoms pasiruošti puolimui. Po to Prancūzijos maršalas M. Nėjus, negavęs įsakymo, pradėjo ataką centre. Ji galėjo pasibaigti katastrofa, nes prancūzai buvo smarkiai apšaudyti artilerija ir prūsai, atrėmę puolimą, pradėjo kontrataką. Tai sužinojęs Napoleonas įsakė Lanui nutraukti puolimą ir padėti Nėjui, o atsilaisvinusį plotą apginti pasiuntė Imperatoriškąją gvardiją. Visgi prūsai neišnaudojo kritiško prancūzams momento ir Napoleonas netrukus įsakė savo kariuomenės sparnams pulti Prūsijos kariuomenės sparnus, atblokšti juos ir apsupti centrinę dalį. Puolimui pasisekus daug prūsų dalinių sparnuose paliko mūšio lauką. Sutriuškinus juos Prūsijos kariuomenės centras atsitraukė.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]