Izraelio ambasados Buenos Airėse sprogdinimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Izraelio ambasados Buenos Airėse sprogdinimas
Izraelio ambasados Buenos Airėse sprogdinimas
Memorialinė lenta atakos aukų atminimui
Vieta Argentina, Buenos Airės, Retiras
Taikinys (-iai) Izarelio ambasada
Data 1992 m. kovo 17 d.
Išpuolio tipas  sunkvežimio sprogimas
Žuvusiųjų 29
Sužeistų 242
Vykdytojas (-ai) Atsakomybę prisiimė Islamo Džihadas

Izraelio ambasados Buenos Airėse sprogdinimasteroristinis aktas prieš Izraelio ambasadą Argentinoje, Buenos Airėse, įvykdytas 1992 m. kovo 17 d. Pikapas, prikrautas sprogmenų ir vairuojamas savižudžio sprogdintojo, trenkėsi į ambasados fasadą, Arojo (Arroyo) ir Suipačios (Suipacha) gatvių kampe. Sprogmenims sprogus, sugriuvo ambasada, gretimai buvusi katalikų bažnyčia ir mokykla. Žuvo keli Izraelio piliečiai, bet dauguma aukų – eiliniai argentiniečiai; didelė dalis jų – vaikai. Iš viso žuvo 29 žmonės, sužeista 242. Iki 1994 m. AMIA sprogdinimo, tai buvo kruviniausias teroristinis aktas Argentinos istorijoje.

Sprogdinimo organizatoriai greičiausiai buvo vadinamojo Triple Frontera (Trigubos sienos) regiono, kur aktyvi teroristinių organizacijų veikla. Atsakomybę už teroro aktą prisiimė Islamo Džihado organizacija. Dėl išpuolio apkaltintas ir nuteistas Imad Mugniyah.

Dabar, buvusios ambasados vietoje, įrengta memorialinė aikštė, pastatytas paminklas. Aukų pavardės užrašytos ispanų ir hebrajų kalbomis. Kasmet, kovo 17 d., aikštėje vyksta įvykio minėjimas.