Itono koledžas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Koordinatės: 51°29′30.6424″ š. pl. 0°36′30.4337″ v. ilg. / 51.491845111°š. pl. 0.608453806°r. ilg. / 51.491845111; 0.608453806

Itono koledžas
lot. Floreat Etona
Įkurtas1440 m.
TipasPrivati internatinė mokykla
DirektoriusSimon Henderson
Studentų~1320
VietaItonas, Berkšyras, Anglija
Svetainėetoncollege.com

Itono koledžas (angl. Eton College) – elitinė berniukų privati mokykla Jungtinėje Karalystėje, Berkšyro grafystės Itono miestelyje.[1] Mokyklą 1440 m. įkūrė Anglijos karalius Henrikas VI. Mokykla veikia šalia karališkosios Vindzoro pilies, 30 km į vakarus nuo Londono. Koledže mokomi apie 1300 berniukų, kurių amžius 13–18 metų.

Mokyklos sistema ir tvarka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Moksleiviai studijų metu specialiai ruošiami valstybinei tarnybai. Pagal seną mokyklos tradiciją visus 5 mokslo metus berniukai gyvena mokykloje arba greta jos kaip internate ir tėvus mato retai. Jau šimtus metų faktiškai visas Itono miestelis aptarnauja beveik vien tik mokyklos veiklą. Itono miestelyje yra 25 namai, kurių kiekviename gyvena berniukais besirūpinanti pora vyresnių žmonių ir grupė berniukų.

Studijų kaina yra labai aukšta, viršijanti vidutinį atlyginimą, todėl tik nedidelis procentas tėvų gali leisti vaikus į šią mokyklą. Tačiau gabiems berniukams yra galimybė gauti stipendiją ir studijuoti koledže nemokamai. 20 % moksleivių šiuo metu gauna finansinį palaikymą. Be finansinio barjero, dar yra visiems moksleiviams privalomas sudėtingas stojamasis egzaminas.

Nors dauguma mokytojų ir darbuotojų – vyrai, mokymo procese dalyvauja ir kelios moterys. Mokytojai privalo gyventi 20 minučių atstumu nuo mokyklos, kad esant reikalui bet kada paros metu galėtų pasirūpinti mokiniu, jei jam kyla svarbių klausimų. Moksleivių užimtumas ir studijų krūvis yra labai didelis, manoma, kad vienas didžiausių pasaulyje savo amžiaus grupėje.

Moksleiviai nešioja išskirtines juodas frako tipo uniformas ir privalo jas dėvėti visą studijų dienos laiką, išskyrus tik tam tikrus užsiėmimus, pvz., sporto metu, teatre, namuose. Itone labai griežta mokslo ir gyvenimo tvarka, pvz., paaiškėjus, kad moksleivis naudoja narkotikus jis yra šalinamas iš mokyklos. Per paskutinius dešimtmečius į Itoną pradėjo vykti mokyti vis daugiau užsieniečių ir jis ypač tapo populiarus tarp kinų.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Etono koledžas (Eton college, Itono koledžas). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. V (Dis-Fatva). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004. 647 psl.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]