Irtyšiaus–Karamajaus–Urumčio kanalas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Irtyšiaus–Karamajaus–Urumčio kanalas netoli savo pradžios

Irtyšiaus–Karamajaus–Urumčio kanalas (kin. 引额济克(乌)工程, pinyin: Yǐn-É-jì-Kè (Wū) gōngchéng) arba projektas 635 – kanalų ir vandens saugyklų sistema Sindziange (Kinija). Ja nukreipiamas vanduo iš Irtyšiaus upės, priklausančios Arkties vandenyno baseinui, į keletą nenuotakių baseinų vidurio-šiaurės Sindziange. Vanduo naudojamas drėkinimui, pramoninėms, buitinėms reikmėms.

Dar XX a. viduryje TSRS buvo rengiami planai vandeningas Arkties vandenyno baseino upes nukreipti į sausringus Vidurinės Azijos kraštus (Sibiro upių nukreipimas), tačiau darbai taip ir nepradėti, sukurtas tik gana nedidelis Irtyšiaus–Karagandos kanalas. Tuo tarpu Kinija po 1990 m. taip pat pradėjo rengti planus drėkinti sausringus Sindziango kraštus. 2000 m. projektas buvo pradėtas, o 2008 m. vandenys jau pasiekė Karamajų.

Pagrindinė kanalo vaga yra 134 km ilgio, prasideda Projekto 635 tvenkinyje, Irtyšiaus aukštupyje, Burultokajaus apskrityje. Tada vanduo teka pietų, pietvakarių kryptimi, akveduku kerta Urungu upę, toliau šakojasi į rytinę ir vakarinę vagas. Vakarinė vaga eina šiaurės vakarine Džungarijos lygumos riba, akveduku kerta Baijango upę, prateka Karamajaus miestą ir užsibaigia Ajkulos tvenkinyje. Rytinė vaga yra 420 km ilgio, daug kur teka tuneliais, kerta Gurbantiungiuto dykumos pakraštį, paskui šakojasi į Urumčį ir Fukangą, užsibaigia tvenkinių sistemomis.

Planuojama taip pat nukreipti Irtyšiaus intako Burkino, įtekančio į upę žemiau kanalo pradžios, vandenis į Irtyšiaus–Karamajaus–Urumčio kanalo sistemą. Kazachstanas kaltina Kiniją, kad dėl šio projekto ženkliai sumažėjo vandens Irtyšiuje šios šalies teritorijoje.