IVOA

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Tarptautinis virtualių observatorijų susivienijimas, IVOA (angl. International Virtual Observatory Alliance)[1] – 2002 m. birželio mėn. įkurta organizacija, kurios tikslai yra palengvinti ir suderinti prieigą prie skirtingų virtualių observatorijų (sutr. VO) duomenų bei servisų, sukuriant ir patvirtinant tam tikrus sąveikos standartus.

2014 metais IVOA apjungia 19 virtualių observatorijų projektų iš Argentinos, Armėnijos, Australijos, Brazilijos, Kanados, Kinijos, Europos, Prancūzijos, Vokietijos, Vengrijos, Indijos, Italijos, Japonijos, Korėjos, Rusijos, Ispanijos, Ukrainos, Didžiosios Britanijos ir JAV.

Nacionalinių virtualių observatorijų vadovai įeina į IVOA Vykdomąjį komitetą. Pirmininkaujantis renkamas iš jų tarpo 1,5 metų kadencijai. Vykdomasis komitetas pasitarimams renkasi 3–4 kartus per metus.

IVOA nariai 2014 metais[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

IVOA nariais yra 19 organizacijų, tiek nacionalinių, tiek tarptautinių:

  1. Argentinos virtuali observatorija http://nova.conicet.gov.ar/
  2. Armėnijos virtuali observatorija http://arvo.sci.am Archyvuota kopija 2019-05-03 iš Wayback Machine projekto.
  3. Didžiosios Britanijos virtuali observatorija http://www.astrogrid.org/ Archyvuota kopija 2014-08-10 iš Wayback Machine projekto.
  4. Australijos virtuali observatorija http://aus-vo.org.au/ Archyvuota kopija 2014-06-02 iš Wayback Machine projekto.
  5. Brazilijos virtuali observatorija http://www.lna.br/bravo/ Archyvuota kopija 2014-06-25 iš Wayback Machine projekto.
  6. Kinijos virtuali observatorija http://www.china-vo.org
  7. Kanados virtuali observatorija http://www.cadc-ccda.hia-iha.nrc-cnrc.gc.ca/cvo/
  8. Europos kosmoso agentūra http://esavo.esac.esa.int/ Archyvuota kopija 2008-06-13 iš Wayback Machine projekto.
  9. Europos virtuali observatorija http://www.euro-vo.org/
  10. Vokietijos virtuali astrofizikos observatorija http://www.g-vo.org/
  11. Vengrijos virtuali observatorija http://hvo.elte.hu/en/ Archyvuota kopija 2012-01-11 iš Wayback Machine projekto.
  12. Japonijos virtuali observatorija http://jvo.nao.ac.jp/
  13. Virtuali JAV astronomijos observatorija http://www.usvao.org
  14. Prancūzijos Virtuali observatorija http://www.france-vo.org/ Archyvuota kopija 2014-07-14 iš Wayback Machine projekto.
  15. Rusijos virtuali observatorija http://www.inasan.rssi.ru/eng/rvo/
  16. Ispanijos virtuali observatorija http://svo.laeff.inta.es/ Archyvuota kopija 2011-07-21 iš Wayback Machine projekto.
  17. Ukrainos virtuali observatorija http://www.ukr-vo.org/ Archyvuota kopija 2012-01-10 iš Wayback Machine projekto.
  18. Italijos virtuali observatorija http://vobs.astro.it Archyvuota kopija 2012-10-21 iš Wayback Machine projekto.
  19. Indijos virtuali observatorija http://vo.iucaa.ernet.in/%7Evoi/ Archyvuota kopija 2014-05-27 iš Wayback Machine projekto.

Darbo grupės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

IVOA darbo sritis koordinuoja tokios grupės:

Taikomosios programos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

IVOA taikomųjų programų grupė daugiausia rūpinasi programinėmis priemonėmis, kurias astronomai naudoja prieigai prie virtualių observatorijų duomenų ir servisų. Ji moderuoja diskusijų forumą, atsižvelgdama į astronomų pageidavimus kuria ir vysto VO ir vartotojų programų sąveikos standartus.

Duomenų prieigos sluoksnis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Duomenų prieigos darbinė grupė kuria standartus prieigai prie VO duomenų. VO servisai turi palaikyti šiuos standartus tam, kad vartotojų programos galėtų teisingai išsirinkti ir interpretuoti informaciją. Tokių standartų pavyzdžiai yra SIAP6, angl. Simple Image Access Protocol – paprastasis vaizdinės informacijos protokolas, SSAP7, angl. Simple Spectra Access Protocol – paprastasis spektrinės informacijos protokolas, SCS8, angl. Simple Cone Search – paprastoji paieška kūgio formos srityse.

Duomenų modeliavimo grupė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Duomenų modeliavimo grupė atsakinga už standartus metaduomenų, aprašančių gautus iš stebėjimų arba teoriškai modeliuojamus duomenis. Ji nagrinėja sąryšius tarp metaduomenų, tyrinėja, kokiu būdu astronomai nori gauti, apdoroti ir interpretuoti astronominius duomenis, siūlo tam atitinkamas priemones ir standartus.

Paskirstytieji skaičiavimai ir Web servisai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paskirstytųjų skaičiavimų ir Web servisų darbinė grupė rūpinasi šios srities standartais. 2003 metais IAU generalinėje asamblėjoje ji buvo sukurta iš dviejų atskirų paskirstytųjų skaičiavimų ir Web servisų grupių.

Resursų registras[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Resursų registro darbo grupė nustato IVOA registro struktūrą ir prieigos protokolus bei duomenų formatą. Tai leidžia astronomams surasti norimą informaciją (objektus, stebėjimo sąlygas, instrumentų charakteristikas) bet kurioje virtualioje observatorijoje arba jai prieinamoje duomenų saugykloje.

Semantika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Semantikos grupė tyrinėja ir nustato semantikos standartus, reikalingus VO sąveikai. Ji rūpinasi astronominių terminų bei teiginių prasme arba interpretacija, sąryšiais tarp koncepcijų, santrumpomis. Darbo grupė prižiūri užklausų terminologiją, vertimus, vartotojo sąsajos internacionalizaciją ir lokalizaciją.

VO užklausų kalba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

VO užklausų kalbos darbo grupė atsako už universalias užklausų kalbas, išgaunant duomenis, išskirstytus įvairiose virtualiose observatorijose. Pavyzdžiui, ADQL (angl. Astronomical data query language) – astronominių duomenų užklausų kalba, sukurta SQL pagrindu ir papildyta specifinėmis, astronomams reikalingomis galimybėmis.

VOTable (VO lentelė)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

VOTable (Virtualios observatorijos lentelės) darbo grupė atsakinga už apsikeitimo duomenimis standartą specialaus formato lentelėmis.[2] Šiuo atžvilgiu lentelė yra informacijos rinkinys XML formate, aprašantis tiek metaduomenis, tiek ir pačius duomenis. VOTable formatas buvo kuriamas taip, kad ji būtų kuo panašesnė į FITS dvejetainės lentelės formatą.

Teoretikų interesų grupė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2004 metais sukurta Teoretikų (teorinių) interesų grupė turi užtikrinti, kad ir teoriniai, modeliuojami duomenys būtų atspindimi IVOA standartuose. Ši grupė moderuoja atitinkamą diskusijų forumą, sąveikauja su kitomis darbinėmis grupėmis, kuria standartus servisams, dirbantiems su teorinių duomenų archyvais, vysto priemones, reikalingas teorinių duomenų ir modelių palyginimui su stebėjimo rezultatais.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. [1] „IVOA“,05/2003
  2. Francois Ochsenbein & Roy Williams, IVOA VOTable Format Definition, „IVOA“, 30/11/2009

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]