IBBY

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Tarptautinė vaikų ir jaunimo knygos asociacija (angl. International Board on Books for Young People, IBBY) – tarptautinė pelno nesiekianti organizacija, įkurta 1953 m. Šveicarijoje. Organizacija vienija daugiau nei 70 šalių atstovus, kurie yra susiję su knygų vaikams ir paaugliams leidyba: rašytojus, iliustruotojus, leidėjus, bibliotekininkus, mokslininkus ir t. t.

Centrinė būstinė įsikūrusi Bazelio mieste.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1952 m. žymi rašytoja Jella Lepman surengė susitikimą Miunchene, Vokietijoje, kuriame dalyvavo nemažai žmonių, susijusių su knygų vaikams ir paaugliams leidyba. Buvo nuspręsta įsteigti Vaikų ir jaunimo knygos asociaciją. Idėja įgyvendinta jau 1953 m. Steigiamąjį IBBY komitetą sudarė: Astrid Lindgren, Erich Kästner, Lisa Tetzner, Jo Tenfjord, Fritz Brunner, Bettina Hürlimann ir Richard Bamberger.

1956 m. IBBY įsteigė prestižinį vaikų literatūros apdovanojimą, Hanso Kristiano Anderseno medalį, teikiamą kas antrus metus. IBBY organizuoja kongresus, kurie taip pat kas antrus metus vyksta vis kitoje šalyje.

Pagrindiniai IBBY tikslai yra populiarinti vaikų ir jaunimo literatūrą, skatinti skaitymą, megzti tarptautinius ryšius, skatinti vaikų ir jaunimo literatūros tyrinėjimus.

Skyrius Lietuvoje įkurtas 1992 m.

Šalys narės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]