Išvarymas (filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Išvarymas

Filmo plakatas
PavadinimasThe Conjuring
Kilmės šalisJungtinės Amerikos Valstijos JAV
RežisieriusJames Wan
Prodiuseris (-iai)Tony DeRosa-Grund
Peter Safran
Rob Cowan
Scenaristas (-ai)Chad Hayes
Carey W. Hayes
KompozitoriusJoseph Bishara
VaidinaVera Farmiga
Patrick Wilson
Ron Livingston
Lili Taylor
Metai2013
ŽanrasSiaubo
Trukmė112 min.[1]
Kalbaanglų
PlatintojasWarner Bros. Pictures
MontažasKirk Morri
KinematografijaJohn R. Leonetti
Premjera2013 m. liepos 19 d. (JAV)
Premjera Lietuvoje2013 m. rugpjūčio 23 d.
Biudžetas20 mln. JAV dol.[2]
Pajamos319,5 mln. JAV dol.[2]
IMDb įrašas

Išvarymas (angl. The Conjuring) – 2013 m. amerikiečių antgamtinio siaubo filmas, kurį režisavo Džeimsas Vanas. Tai yra pirmasis filmas „Išvarymo“ franšizėje.[3] Aktoriai Patrikas Vilsonas ir Vera Farmiga įkūnija paranormalių reiškinių tyrinėtojus – Edą ir Loreiną Vorenus. Vorenai 1971 m. atvyksta į Rod Ailandą padėti Peronų šeimai, kurie teigia, kad jų namuose ėmė dėtis keisti ir nepaaiškinami dalykai.[4]

Filmas sukurtas pagal JAV plačiai nuskambėjusią tariamo demono apsėdimo istoriją – demonologų pora Edas ir Loreina Vorenai realiai egzistavo ir iš tiesų tyrė šią bylą.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

1971 m. Rodžeris ir Karolina Peronai su penkiomis dukromis – Andrėja, Nensi, Kristina, Sindi ir Eipril – persikelia į sodybą Harisvilyje, Rod Ailande. Jų šuo Sadie atsisako įeiti į namus. Šeima atranda įėjimą į rūsį, kuris buvo užkaltas lentomis.

Per pirmąsias kelias naktis ima dėtis paranormalūs dalykai. Kiekvienas laikrodis namuose sustoja 3.07 val., į langus atsitrenkia paukščiai, šuo ryte randamas negyvas, o Karolina atsibunda su didelėmis mėlynėmis. Vieną naktį Kristina susiduria su piktavališka dvasia. Kitą naktį Karolina girdi kažką plojant koridoriuje ir įstringa rūsyje. Andrėja ir Sindi jų miegamajame užpuola dvasia, su kuria, kaip manoma, susidūrė Kristina.

Karolina susisiekia su demonologais Edu ir Loreina Vorenais, kurie neseniai ištyrė apsėstą lėlę Anabelę. Vorenai sutinka imtis bylos ir atlikti pirminį tyrimą, kurio metu aiškiarege Loreina pamato, kad tamsiosios jėgos užklupo Peronų šeimą, o išėjimas iš namų jų neišlaisvins. Vorenai sutinka imtis bylos ir atlikti pirminį tyrimą, kurio metu aiškiaregė Loreina pamato, kad tamsiosios jėgos užklupo Peronų šeimą, o išėjimas iš namų jų neišlaisvins. Siekdami surinkti įrodymų, jie, padedami savo padėjėjo Driu Tomasu ir policijos pareigūno Bredu Hamiltonu, namuose pastato kameras, įrašymo įrenginius ir skambučius. Tolesni tyrimai atskleidžia, kad namas kadaise priklausė apkaltintai raganai, vardu Batšeba Šerman, kuri paaukojo savo savaitės kūdikį velniui ir nusižudė 1863 m., 3:07 ryto, prakeikusi visus, kurie atims jos žemę. Jie randa pranešimų apie daugybę žmogžudysčių ir savižudybių per daugelį metų namuose, kurie buvo pastatyti nuosavybėje.

Vieną rytą Batšeba pasirodo Karolinai ir išvemia juodą tulžį į burną, visiškai ją užvaldydama. Loreina pamato Batšebos lavoną, kabantį ant medžio už namo. Tą naktį iš radijo sklindančių EVP grupė išgirsta, kaip dvasia vilioja Sindi į drabužių spintą, kur ji atranda slaptą praėjimą. Loreina įeina į praėjimą ir per grindų lentas nukrenta į rūsį, kur mato moters, kurią Batšeba jau seniai apsėdo ir nužudė savo vaiką, dvasią. Loreina pameta medalioną su Vorenų dukters Džudės nuotrauka. Batšeba užpuola Nensi; įvykį užfiksuoja kamera. Vorenai daro išvadą, kad tai yra pakankamas įrodymas, norint gauti Katalikų bažnyčios leidimą atlikti egzorcizmą namuose. Peronų šeima nusprendžia pasislėpti motelyje, o Edas ir Loreina nuneša įrodymus tėvui Gordonui, savo ryšininkui Katalikų bažnyčioje. Tėvas Gordonas paaiškina, kad pritarimas egzorcizmui turėtų būti gautas tiesiogiai iš Vatikano, nes Peronų šeima nėra bažnyčios nariai.

Pačių Vorenų namuose Batšeba užpuolė Džudę, tačiau ją išgelbėjo jos tėvas. Anabelė grįžta į dėžę, o Batšeba – į savo žemę. Karolina parveda Kristiną ir Eipril atgal į namus, kad jas nužudytų. Edas, Loreina ir Bredas randa Karoliną rūsyje, bandančią nudurti Kristiną, o Rodžeris ir Driu bando ją sustabdyti. Loreina perspėja Edą, Rodžerį ir Driu, kad jei jie išves Karoliną už namo, Batšeba ją nužudys. Grupė pririša Karoliną prie kėdės viduje, Edas nusprendžia, kad egzorcizmas negali laukti ir nusprendžia pats jį atlikti. Nors Karolina pabėga ir bando nužudyti Eipril, Loreina sugeba pašaukti Karoliną, primindama jai ypatingą prisiminimą, kurį ji dalijosi su savo šeima, ir leisdama Edui užbaigti egzorcizmą bei išgelbėti juos. Loreina panaikina Batšebos prakeiksmą pasiunčia ją į pragarą. Išvarius Batšebą iš Karolinos kūno, Peronų šeima vėl susivienija. Eipril atiduoda Loreinai medalioną, kurį ji pametė rūsyje. Grįžęs namo, Edas kambaryje su prakeiktais artefaktais padeda apsėstą muzikos dėžutę iš Peronų namo.

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Vera Farmiga – Loreina Voren
  • Patrick Wilson – Edas Vorenas
  • Lili Taylor – Karolina Peron
  • Ron Livingston – Rodžeris Peronas
  • Shanley Caswell – Andrėja Peron
  • Hayley McFarland – Nensi Peron
  • Joey King – Kristina Peron
  • Mackenzie Foy – Sindi Peron
  • Kyla Deaver – Eipril Peron
  • Shannon Kook – Driu Tomasas
  • John Brotherton – Bredas Hamiltonas
  • Sterling Jerins – Džudė Voren
  • Steve Coulter – tėvas Gordonas
  • Joseph Bishara – Batšeba Šerman

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. THE CONJURING (15)“. British Board of Film Classification. 2013-04-15. Nuoroda tikrinta 2014-03-04.
  2. 2,0 2,1 Išvarymas (2013) IMDb. Nuoroda tikrinta 2014-10-04.
  3. Alexander, Bryan (2013-07-22). „The 'true' story behind 'The Conjuring'“. USA Today.
  4. „Vera Farming Spies Spirits In First The Conjuring Photos“. Cinema Blend. Suarchyvuota iš originalo 2021-01-01. Nuoroda tikrinta 2013-03-10.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]