Išsigelbėjimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Išsigelbėjimas

PavadinimasDeliverance
Kilmės šalis JAV
RežisieriusJohn Boorman
Scenaristas (-ai)James Dickey
VaidinaBurt Reynolds
Jon Voight
Metai1972
Žanrastrileris
Trukmė110 min.
Kalbaanglų
Biudžetas2 mln. JAV dolerių
Pajamos46 mln. JAV dolerių
IMDb įrašas

Išsigelbėjimas (angl. Deliverance) – 1972 m. JAV sukurtas trileris, pelnęs 3 Oskaro nominacijas. Juostos pagrindu tapo 1970 m . išleistas James Dickey, kuris taip pat parašė ir scenarijų bei atliko epizodinį šerifo vaidmenį, romanas.

Filmas užėmė 5 vietą pelningiausių 1972 m. juostų sąraše, uždirbęs daugiau kaip 46 mln. JAV dolerių. Dar 18 mln. jis surinko sekančiais metais, kai buvo pradėtos nuomoti jo kopijos.

New York Times“ juostą yra įtraukusi į geriausių visų laikų filmų sąrašą („The Best 1,000 Movies Ever Made“).

CBS televizijos kartu su Amerikos filmų institutu sudarytuose „AFI 100 Years ... series“ sąrašuose, skirtuose JAV kinematografijos 100-osioms metinėms, filmas užima 15 vietą geriausių veiksmo filmų sąraše („AFI 100 years... 100 Thrills“).

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Burt Reynolds – Liujisas Medlokas
  • Jon Voight – Edas Gentris
  • Ned Beatty – Bobis Tripas
  • Ronny Cox – Driu Belindžeris
  • Billy Redden - Lonis
  • Bill McKinney – vyras kalnuose
  • Herbert 'Cowboy' Coward – bedantis vyras
  • James Dickey – šerifas
  • Macon McCalman – Arturas Kvynas

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Ketvertas verslininkų iš Atlantos – Edas, Bobis, Driu ir Liujisas – nusprendžia leistis ieškoti nuotykių: perplaukti kanojomis Kaluhos upe, kuri netrukus išnyks, nes visa teritorija bus užlieta pradėjus veikti hidroelektrinei. Bičiuliai, išskyrus Liujisą, nėra pratę prie laukinės gamtos, tuo tarpu vietovė, į kurią jie keliauja, vietomis jau yra apleista gyventojų.

Sutarę su vietiniais, kad šie nuvairuos jų automobilius į sutartą vietą, bičiuliai dviem kanojomis leidžiasi į kelionę, prilygindami save atradėjams, kurie matė šias vietas pirmieji, tuo tarpu jie mato paskutinieji.

Antrąją dieną Bobis ir Edas kiek atsilieka nuo draugų, o išlipę į krantą susiduria su dviem ginkluotais vyrais. Nors Bobis ir Edas stengiasi išvengti konflikto, netrukus vietiniai griebiasi jėgos: Edas pririšamas prie medžio, o vienas vyrų išprievartauja Bobį. Kai jie ketina oraliniu būdu išprievartauti ir Edą, pasirodo Liujisas su Driu ir Liujisas vieną prievartautojų nužudo šūviu iš lanko. Antrajam pavyksta pasprukti, tuo tarpu draugai, atsigavę po šoko, ima tartis ką daryti. Pradžioje jie ketina keliauti į miestą ir prisipažinti policijai, tačiau Liujisas pamažu visus įtikina niekam nieko nesakyti, o kūną palaidoti tiesiog čia: vis vien netrukus visa teritorija bus užtvindyta ir dings bet kokie nusikaltimo pėdsakai.

Užkasę lavoną, ketvertas toliau leidžiasi kelione upe, kuri darosi vis pavojingesnė. Pasiekus krioklius, Driu staiga įkrenta į vandenį ir Edo kanoja tampa nevaldoma. Laivai susiduria, vienas jų lūžta, o pasiekus akmenis pakrantėje paaiškėja, kad Liujisui Lūžo koja, o Driu niekur nematyti. Liujisas tvirtina, kad Driu buvo nušautas, tačiau jo kojos trauma tokia rimta, kad nebegali leistis į kelionę. Edas ir Bobis ima panikuoti, bijodami, kad ir juos gali nušauti, tuo tarpu Liujisas liepia jiems leistis į antrojo prievartautojo medžioklę.

Temstant Edas užlipa stačia uola ir ima laukti. Išaušus pasirodo vyras su šautuvu, kurį besinervinantis Edas nušauna iš lanko, tačiau pats susižeidžia krisdamas ant savo strėlių. Nuleidus kūną žemyn, Edas su Bobiu nėra tikri, kad nušovė būtent tą vyrą, tačiau, paguldę į dugną Liujisą, leidžiasi kanoja per krioklius, prieš tai nuskandinę lavoną. Tėkmei susilpnėjus jie randa Driu kūną su žaizda galvoje, kuri, nėra aišku, ar atsirado dėl šūvio.

Atvykę į miestelį jie pasakoja istoriją apie nelaimingą atsitikimą, kurio metu vienas jų nuskendo, o kitas susilaužė koją. Nors pradžioje istorija atrodo įtikinanti, netrukus policija ima kažką įtarti, nes rastasis Driu kūnas yra be gelbėjimosi liemenės.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apdovanojimas Kategorija Asmuo Rezultatas
Oskaras Geriausias filmas John Boorman Nominacija
Geriausias montažas Tom Priestley Nominacija
Geriausias režisierius John Boorman Nominacija
Auksinis gaublys Geriausias filmas John Boorman Nominacija
Geriausias aktorius John Voight Nominacija
Geriausias režisierius John Boorman Nominacija
Geriausias scenarijus James Dickey Nominacija
Geriausia originali daina
„Dueling Banjos“
Arthur Smith
Steve Mandel
Eric Weissberg
Nominacija
BAFTA Geriausias montažas Tom Priestley Nominacija
Geriausias garso takelis Jim Atkinson
Walter Goss
Doug E. Turner
Nominacija
Geriausia kinematografija Vilmos Szigmond Nominacija
JAV režisierių gildija Geriausias režisierius John Boorman Nominacija
JAV rašytojų gildija Geriausia dramos adaptacija James Dickey Nominacija