Horacio Elizondo

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Horacio Elizondo išvaro iš aikštės Zinedine Zidane 2006 m. pasaulio čempionato finale

Orasijas Elisondas (Horacio Marcelo Elizondo; g. 1963 m. lapkričio 4 d. Kilmese) – buvęs tarptautinės FIFA kategorijos futbolo teisėjas iš Argentinos. 2006 m. teisėjavo pasaulio futbolo čempionate atidarymo ir finalinėse rungtynėse, bei buvo pripažintas geriausiu metų teisėju.

Paskutinės jo teisėjautos varžybos – 2006 m. gruodžio 10 d. tarp Boca Juniors ir Lanus klubų. Elisondas karjerą baigė 6 metais anksčiau nei didžiausias teisėjauti leidžiamas amžius.

Elisondas baigė fizinio lavinimo studijas ir baigęs Argentinos futbolo asociacijos kursus pradėjo teisėjo darbą. Debiutavo 1992 m. Argentinos Primera diviziono varžybose tarp Deportivo Español ir Belgrano de Córdoba. 1994 m. gavo tarptautinę FIFA kategoriją ir spalio 9 d. teisėjavo pirmosiose savo tarptautinėse varžybose tarp Ekvadoro ir Kolumbijos rinktinių.

Teisėjavimas pasaulio čempionate[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2006 m. pasaulio čempionate Orasijas Elisondas atstovavo Argentiną ir dirbo su asistentais Darío García ir Rodolfo Otero. Teisėjavo trejoms grupės varžyboms: Vokietija-Kosta Rika, Čekija-Gana ir Šveicarija-Pietų Korėja. Taip pat arbitravo ketvirtfinalio varžybose tarp Anglijos ir Portugalijos bei finale tarp Italijos ir Prancūzijos. Elisondas – vienintelis pasaulyje teisėjas, teisėjavęs to paties pasaulio čempionato atidarymo ir finalinėse varžybose. Parodė iš viso 29 korteles, iš kurių 3 buvo raudonos. Varžybų vidurkis – 5,8 kortelės.

Atidarymo varžybose teisėjo darbas buvo ne itin pastebimas. Jis parodė vos vieną geltoną kortelę. Antrosios varžybos buvo sudėtingesnės: iš aikštės išvarytas čekų futbolininkas Tomáš Ujfaluši, paskirtas 11 m baudinys į Ganos vartus (jį per anksti mušė Asamoah Gyan, už tai gavo geltoną kortelę). Ypač daug diskusijų sukėlė teisėjo darbas varžybose tarp Pietų Korėjos ir Šveicarijos. Teisėjo asistentui pakėlus vėliavėlę ir užfiksavus nuošalę korėjiečiai nustojo gintis, tačiau Elisondas nefiksavo nuošalės ir šveicarai be didesnio vargo įmušė įvartį. Be incidentų nepraėjo ir Elisondo teisėjaujamos varžybos tarp Anglijos ir Portugalijos. Teisėjas iš aikštės išvarė Wayne Rooney, už tai, kad šis pastūmė Cristiano Ronaldo. Tačiau pačios sudėtingiausios ir daugiausiai emocijų sukėlusios buvo finalinės varžybos tarp Prancūzijos ir Italijos. Rungtynių pradžioje teisėjas paskyrė labai abejotiną baudinį į italų vartus, kurį realizavo Zinedine Zidane. O rungtynių pabaigoje (110 min.) Orasijas Elisondas po skandalingojo incidento tarp Zinedine Zidane ir Marco Materazzi iš aikštės išvarė karjerą baigiantį prancūzą.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]