Kontroliuojančioji bendrovė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Holdingo bendrovė)

Kontroliuojančioji bendrovė – tokia įmonė (rečiau – įstaiga, organizacija), kuri kontroliuoja kitas įmones, turi jų akcijų daugumą ar žymią dalį, kad galėtų daryti įtaką įmonės veiklai bei valdymui. Šių bendrovių, kaip kontroliuojančio subjekto, valdomos organizacijos gali būti ne tik ūkinės veiklos subjektai, bet ir kiti asmenys (įstaigos). Kartais holdingas yra suprantamas kaip koncernas, apimantis visas valdomas įmones (įmonių visuma). Siaurąja prasme kontroliuojančioji bendrovė yra „skėtinė bendrovė“, kuri valdo bei kontroliuoja kitas įmones, kurių akcijų ji turi įsigijusi.

Reikšmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kontroliuojančios bendrovės steigiamos siekiant optimizuoti valdymą bei kontrolę, taip pat dėl palankesnės mokestinės, teisinės, politinės ar kitokios aplinkos tam tikroje valstybėje, siekiant maksimizuoti pelną, sumažinti išlaidas arba užtikrinti gyvybinius įmonės interesus. Lietuvoje iki 2009 m. sausio 1 d. buvo mokestinė lengvata, įmonėms leidusi nemokėti mokesčių nuo antrinių įmonių akcijų perleidimo pajamų ir vėliau išsimokėti šias lėšas be mokesčių kaip dividendus (dabar Lietuvoje pelno mokestį reikia sumokėti, kai šios lėšos bus išmokamos dividendais)[1].

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Manfred Schulte-Zurhausen: „Organisation“. 3. Auflage 2002, Vahlen Verlag 2002. ISBN 3-8006-2825-2.
  • Bea, Dichtl und Schweitzer (1997): „Allgemeine Betriebswirtschaftslehre, Band 1 – Grundfragen“, 7. Auflage, Lucius&Lucius, Stuttgart (1997) (4. Kapitel, Abschnitt 2)
  • Lutter, M./Jesse, L.: „Holding Handbuch“ 4. Auflage (2004), Schmidt Verlag ISBN 3-504-48005-X

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Holdingai kelia sparnus“ Rasa Pacenkienė, UAB “Ernst & Young Baltic” Mokesčių skyriaus darbo grupės vadovė, 2009.06.12 11:35, VŽ