Hokora

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Prie Fudži kalno pastatyta hokora papuošta popieriniu ornamentu šide.

Hokora (jap. 祠 = hokora) – nedidelė šventykla (maldykla) šintoizmo religijoje. Dar gali būti vadinama šioši (jap. 小祠 = shōshi) arba šiodo (jap. 小堂 = shōdō).

Hokora dažniausiai yra atskira maža šventyklėlė pastatyta prie kelio, atrodanti kaip mažas namukas su stogu, kartais durimis. Tikima, kad joje yra praeivius, keliautojus, bendrai supančią aplinką saugančios dievybės. Retesniais atvejais kaip hokora įvardyjamas mažesnis pastatas didesnės šventyklos pastatų komplekse.[1] Pastaruoju atveju hokora būna skirta dievybei, nesusijusiai su ta, kuri garbinama pagrindiniame šventyklos pastate.[2]

Hokora Kioto mieste su budistine simbolika – svastika.

Ankstesniais laikais hokora vadindavo šventyklai priklausantį sandėlį, tačiau ši reikšmė šiais laikais išnykusi.[3] Dėl Japonijoje egzistuojančio šintoizmo ir budizmo sinkretizmo, kai kurios hokora šventyklėlės turi budistinės simbolikos.

Hokora gali būti panašios į nedideles šintoistines šventyklėles secumacušia, skirstomas į sešia ir mašia tipus. Pastarosios aptinkamos tik didesnių šventyklų teritorijose ir nebūna atskirai pastatytos pakelėse, kaip kad hokora.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Brian Bocking. A Popular Dictionary of Shinto. Routledge, 2005, p. 43
  2. Louis-Frédéric. Japan Encyclopedia. Harvard University Press, 2002, p. 344
  3. Stuart D.B. Picken. Historical Dictionary of Shinto. Scarecrow Press, 2010, p. 114