Hobitas (1977 filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Hobitas

PavadinimasThe Hobbit
Kilmės šalisJAV
RežisieriusJules Bass
Arthur Rankin Jr
Prodiuseris (-iai)Jules Bass
Arthur Rankin Jr
Scenaristas (-ai)Romeo Muller
VaidinaJohn Huston
Otto Preminger
Cyril Ritchard
Orson Bean
Richard Boone
Metai1977
ŽanrasAnimacinis, fantasy
Pagal knygąJ. R. R. Tolkien
Hobitas
Trukmė77 minutės
Kalbaanglų
Premjera1977 m. lapkričio 27 d.
Biudžetas3 mln. USD
IMDb įrašas

Hobitas (angl. The Hobbit) – 1977 m. animacinis filmas, sukurtas studijos „Rankin-Bass“ pagal Džono Ronaldo Ruelio Tolkino knygą „Hobitas“. Filme atpasakojama dauguma knygos „Hobitas“ įvykių. Pagrindinį veikėją Bilbą Maišėną įgarsino Orsonas Bynas (Orson Bean), Gandalfą – Džonas Hiustonas (John Huston). Animacinis filmas sukurtas „Rankin-Bass“ studijoje.

Pirmąkart filmas transliuotas per NBC. Filmas aiškiai buvo skirtas vaikams: pasakojimo stilius aiškus ir suprantamas, daug melodingų dainų (daugumos tekstai iš knygos), istorija daug kur supaprastinta.

Animaciją vieni giria, kiti kritikuoja. Tolkino gerbėjai buvo nepatenkinti kai kurių detalių pakeitimu: pavyzdžiui, Gandalfas vietoj kepurės dėvi apsiausto gobtubą, Golumas panašesnis į varlę nei į Golumą, Elrondas su barzda (nors knygoje aiškinama, kad elfai barzdų neturi), Miško elfai atrodo bjauresni nei goblinai, o jų karalius kalba su ryškiu vokišku akcentu. Smogas pernelyg plaukuotas.

Prie knygos įvykių scenaristas naujų nepridėjo bei nekeitė jau esamų, tačiau išmetė ne vieną buvusį.

1978 m. NBC, Rankinas ir Basas už šį filmą gavo „Peabody“ apdovanojimą (teikiamą JAV televizijos bei radijo programoms). Filmas taip pat nominuotas fantastikos „Hugo“ premijai už geriausią draminį filmą, tačiau pralaimėjo „Žvaigždžių karams“.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]