Herefordai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Herefordai
Sukūrimo vieta Škotijos vėliava Škotija
Kilmė grynasis veisimas

Herefordai – viena seniausių ir labiausiai paplitusių mėsinių galvijų veislių pasaulyje. Veislė išvesta Škotijoje. Tai greitai bręstantys, nereiklūs, labai gerai išnaudojantys ganyklą gyvuliai. Seno škotiško tipo Herefordai žemų kojų, gilaus liemens, labai anksti ir greitai kaupiantys riebalus gyvuliai. Šios populiacijos gyvuliai kaupia nežymiai mažiau riebalų ir yra stambesni. Kanadoje susiformavo sustambinto tipo Herefordų populiacija. Nereiklūs pašarams. Ju veršeliai gimsta neplačių kūno formų, todėl karvės lengvai veršiuojasi.

Herefordai Lietuvoje veisiami grynuoju veisimu ir naudojami kryžminimui su smulkesnėmis menkesnės veislinės vertės pieninėmis karvėmis bei telyčiomis. Jie priskiriami prie vidutinio intensyvumo gamybos veislių.

Šio tipo gyvuliai yra ilgesnių kojų, grubesnio skeleto, gana stambūs. Visų tipų Herefordų spalva žala, balta galva, baltas pagurklis, balta papilvė, balti kojų nagai ir balta uodegos šluotelė. Ragai lenkti į šonus ir žemyn. Populiariausiais laikomi vidutinio stambumo Herefordai. Svoris nujunkant (7-8 mėn.) 230–280 kg. Suaugusių svoris 700–1100 kg.