Hentai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
a half-dressed anime couple engaged in sexual intercourse in the woman-on-top position; the man has just ejaculated in the woman’s vagina
Heteroseksualaus hentai lytinio akto iliustracija be cenzūros.

Hentaianimė ir mangos pornografija. Terminas hentai (jap. 変態) yra skolinys iš japonų kalbos, kilęs iš trumpinio hentai seijoku (jap. 変態性欲 – „seksualinis iškrypimas“) ir įprastai yra naudojamas nenumaldomiems seksualiniems troškimams ar lytiniam aktui apibūdinti. Be animė ar mangos, hentai figūruoja ir kitose kūrybinės industrijos srityse, įskaitant meno kūrinius ar kompiuterinius žaidimus, neretai vadinamus eroge.

Hentai atsiradimą lėmė japonų kultūrinis bei istorinis požiūris į seksualumą. Tokia kūryba dažnai yra publikuojama savarankiškai ir sudaro didžiąją dalį fandomo, japoniškai vadinamo doužin (jap. 同人), darbų rinkos. Egzistuoja daugelis su hentai susijusių novelių bei požanrių, įvairiai pateikiančių sueitį ir personažų tarpusavio santykius.

Etimologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1928 m. sausio mėn. publikuota iliustracija, vaizduojanti dviejų homoseksualių vyrų santykius.

Termino hentai istorija turi mokslinį bei psichologinį pradą. Įpusėjus Meidži laikotarpiui, šis terminas pasirodė publikacijose, apibūdinančiose neįprastus ar nenormalius bruožus, įskaitant paranormalius gebėjimus ir psichologinius sutrikimus.[1] Vokiečių seksologo Rihardo fon Krafto-Ėbingo (Richard von Krafft-Ebing) teksto „Psychopathia Sexualis“ vertime hentai seijoku įvardintas, kaip „iškrypęs ar nenormalus seksualinis potraukis“, nors šis už psichologijos mokslo ribų buvo išpopuliarintas dar 1909 m., kuomet japonų rašytojas Mori Ogai publikavo romaną „Vita Sexualis“.[1] Dėl nuolatinio domėjimosi hentai seijoku atsirado daugybė žurnalų ir publikacijų, dalinančių seksualinius patarimus, kurių dėka žodis hentai visuomenėje pamažu įgijo neigiamą konotaciją.[1] Japonijoje bet koks iškrypęs ar nemoralus poelgis gali būti laikomas hentai, pavyzdžiui šinju (savižudybė dėl nelaimingos meilės). Visgi hentai samprata Japonijoje itin išpopuliarėjo su Nakamura Kokijo žurnalu „Nenormali psichologija“, dėl kurio vėliau atsirado kitų populiarių žurnalų, tokių kaip „Seksualumas ir žmogaus prigimtis“, „Sekso tyrimai“ bei „Seksas“.[2]

Klasifikacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pavadinimas japonų kalba Apibūdinimas
Perraša Originalas
Jaoi
Boizura
やおい

ボーイズ ラ

Vyrų ar vaikinų homoseksualūs santykiai.
Juri 百合 Moterų ar merginų homoseksualūs santykiai.
Rorikon ロリコン Lytiškai subrendusių ar nesubrendusių nepilnamečių mergaičių heteroseksualūs ar homoseksualūs santykiai.
Šiotakon ショタコン Lytiškai subrendusių ar nesubrendusių nepilnamečių berniukų heteroseksualūs ar homoseksualūs santykiai.
Bakuniju 爆乳 Moterys su didelėmis krūtimis.[3] Tiesioginė žanro pavadinimo reikšmė – „sprogstančios krūtys“.[4] Bakuniju yra laikomas hentai žanro požanriui.[5]
Nekomimi 猫耳 Moterys, pasižyminčios katėms būdingais bruožais, tokiais, kaip ausys, uodega arba ūsai.
Futanari ふたなり Moterys, pasižyminčios faliniais lytiniais organais – peniu su kapšeliu, vien varpa ar padidėjusia varpute – galimai, tuo pačiu ir vulva arba gimda.
Kinšinsokan 近親相姦 Kraujomaiša – lytiniai santykiai su šeimos nariais ar giminaičiais.
Netorare 寝取られ Neištikimybė sutuoktiniui ar gyvenimo partneriui. Tiesioginė žanro pavadinimo reikšmė – „būti atimtam miegant drauge“.[6]
Omoraši おもらし / お漏らし Urofilijos forma.
Šiokušiuzeme 触手責め Išgalvoti gyviai ar pabaisos su čiuptuvais, prievartaujančios arba lytiškai santykiaujančios su moterimis, o kartais ir vyrais.
Džioso-zeme 女装攻め Translytės moterys ar transseksualės, dominuojančios lytiniame akte bei kontroliuojančios savo partnerį.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 1,2 McLelland, Mark (2006-01). „A Short History of Hentai [Trumpoji hentai istorija]“ (anglų k.). Intersections: Gender, History and Culture in the Asian Context [Sankirtos: lytis, istorija ir kultūra Azijos kontekste] (12). Originalas archyvuotas 2017-06-22. Nuoroda tikrinta 2014-07-14.
  2. Driscoll, Mark (2010-07-13). „Absolute Erotic, Absolute Grotesque: The Living, Dead, and Undead in Japan's Imperialism, 1895–1945 [Visiškai erotiška, visiškai šlykštu: gyvi, mirę ir prisikėlę Japonijos imperalizme, 1895–1945]“ (anglų k.). Duke University Press: 140–160.
  3. Moore, Lucy (2008-08-29). „Internet of hentai [Hentai internetas]“ (anglų k.) „Student Life“. Suarchyvuotas originalas 2010-04-02. Nuoroda tikrinta 2010-02-10.
  4. „Word Display [Žodžių pateikimas]“ (anglų k.). WWWJDIC. Suarchyvuotas originalas 2012-07-30. Nuoroda tikrinta 2010-11-10.
  5. Thompson, Jason (2007). „Manga: The Complete Guide [Manga: pilnas vadovas]“ (anglų k.). „Ballantine Books/Del Rey“. ISBN 978-0-345-48590-8.
  6. Sean Gaffney (2016-09-26). „Bookshelf Briefs 9/26/16 [Lentynų santraukos 9/26/16]“ (anglų k.). Manga Bookshelf. Nuoroda tikrinta 2016-10-12.