Heinrichas Dusemeris

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Heinrichas Dusemeris
Heinricho Dusemerio herbas
Heinricho Dusemerio herbas
Gimė 1280 m.
Frankonija
Mirė 1353 m. (~73 metai)
Bratianas, dab. Varmijos Mozūrų vaivadija
Religija katalikybė
Vikiteka Heinrichas Dusemeris

Heinrichas Dusemeris (vok. Heinrich IV Dusemer von Arfberg, 1280 m. Frankonija1353 m. Bratianas, dab. Varmijos Mozūrų vaivadija) – Vokiečių ordino karinis ir valstybės veikėjas, Vokiečių ordino magistras.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1311 m. įstojo į Vokiečių ordiną ir riteriu dalyvavo kovose su lietuviais. Pasak legendos, kelis kartus dalyvavo dvikovoje su Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu Vyteniu, tuo nusipelnydamas pagarbą Ordine. 1329 m. Ragainės komtūras. 1333 m. Sembos vaitas, nuo 1334 m. Pokarvių komtūras, nuo 1335 m. Karaliaučiaus komtūras. 1339 m. jo ginčas su didžiuoju magistru Ditrichu fon Altenburgu baigėsi pašalinimu iš visų postų. Ištremtas į Strasburgą užėmė komtūro pareigas.

Grįžo į Marienburgą, kai didžiuoju magistru buvo išrinktas Liudolfas Kenigas. Šiam pasitraukus iš pareigų, 1345 m. gruodžio 13 d. išrinktas didžiuoju magistru, nes Ordinui buvo reikalingas kovose užgrūdintas vadas. Tuoj po išrinkimo surengė žygį į Lietuvą, kuris baigėsi 1348 m. vasario 2 d. įvykusius Strėvos mūšiu. Lietuvos kariuomenė buvo sumušta, tačiau maro epidemija, pradėjusi siausti Prūsijoje, sustabdė Ordino ekspansiją į Lietuvą. Didžiajam magistrui teko atitraukti savo kariuomenę ir iš kitų užimtų teritorijų. Netrukus Heinrichas Dusemeris atsisakė pareigų ir, sulaukęs, kol bus išrinktas naujas didysis magistras, išvažiavo į Bratianą, kur neužėmė jokių pareigų.

Palaidotas Marienburgo Šv. Onos koplyčios mauzoliejuje.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Vygandas Marburgietis. Chronica nova Prutenica
  • Johann Caspar Venatorn: Historischer Bericht vom Marianischen Teutsche Ritterorden. Gedruckt bei Andreas Knorzen, 1680.
Prieš tai:
Liudolfas Kenigas
Vokiečių ordino magistras

13451351
Po to:
Vinrichas Kniprodė