Hans Christian Ørsted

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Danų fizikas ir chemikas Hansas Kristianas Erstedas

Hansas Kristianas Erstedas (dan. Hans Christian Ørsted; 1777 rugpjūčio 14 d. Rutkebingas, Danija – 1851 kovo 9 d. Kopenhaga, Danija) – danų mokslininkas, farmacininkas primasis atradęs ryšį tarp elektros ir magnetizmo. 1820 m. skaitydamas paskaitas Kopenhagos universitete, jis prijungė prie akumuliatoriaus vielą, gulėjusią šalia kompaso. Kompaso rodyklė pasisuko, ir tada Erstedas suvokė, kad srovė sukuria magnetinį lauką. Šį revoliucinį atradimą jis paskelbė 1821 m. 18061829 m. Kopenhagos universiteto profesorius. Kopenhagos politechnikumo bendrasteigėjas ir pirmasis direktorius (1829–1851). Domėjosi eilėdara, filosofija ir kalbotyra. Sukurė ne vieną naują žodį: „deguonis“, „vandenilis“, „savitoji šiluma“ ir stengėsi išsaugoti daniškąjį žodį „oras“, vietoj kurio šiandien vartojamas žodis „dujos“.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jaunasis H. K. Erstedas

Erstedas gimė Rutkebinge. Būdamas jaunas jis susidomėjo mokslu dirbdamas pas savo tėvą, kuris turėjo vaistinę. Erstedas ir jo brolis Andersas įgijo išsilavinimą mokydamiesi namie, 1793 m. jie nukeliavo į Kopenhagą išlaikyti stojamuosius egzaminus į Kopenhagos universitetą, abu broliai sėkmingai pradėjo akademinę karjerą. Iki 1796 m. Erstedas buvo apdovanotas dėl savo straipsnių apie estetiką ir fiziką. Jis gavo daktaro laipsnį 1799 m., už apgintą disertaciją apie Imanuelio Kanto darbus, pavadinta „Naturalios metafizikos architektonika“ (angl. The Architectonics of Natural Metaphysics).

1801 m. Erstedas gavo stipendiją kelionei ir viešąją dotaciją, kuri jam leido praleisti trejus metus Europoje. Vokietijoje jis sutiko Johaną Vilhelmą Riterį, fiziką, kuris manė, kad yra ryšys tarp elektros ir magnetizmo. Erstedui tai pasirodė rimta, nes jis jau tada tikėjo Kanto idėjomis apie gamtos vienybę ir kad yra gilus ryšys tarp gamtinių reiškinių.

Jų pokalbis paskatino Erstedą studijuoti fiziką. 1806 m. jis tapo Kopenhagos universiteto profesoriumi ir tęsė savo tyrimus su elektrinėmis srovėmis ir akustika. Jam vadovaujant universitetas išvystė plačią fizikos ir chemijos programą ir įkūrė naujas laboratorijas.