Half-Life (serija)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Half-Life serija)

Half-Lifemokslinės fantastikos pirmojo asmens šaudyklių serija, kurią sudaro du pilni žaidimai ir penki papildymai, taip pat kelios demo versijos, turinčios išskirtinį turinį, kurio nėra pilnose versijose. Serija leidžiama nuo 1998 m. Dauguma žaidimų ir papildymų buvo sukurti „Valve Software“ ir išleisti „Sierra Studios“, nors kelis papildymus pagamino „Gearbox Software“. „Electronic Arts2005 m. perėmė žaidimų seriją iš „Sierra“. Serija iš pradžių buvo išleista asmeniniams kompiuteriams, tačiau vėliau buvo sukurtos ir konsolinės versijos.

Half-Life“ pagrindinis veikėjas yra Gordonas Freemanas, Black Mesa Research Facility tarnautojas. Kituose papildymuose valdomi kiti veikėjai.

Half-Life 1 era[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Half-Life[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Half-Life“ serijos pirmosios dalies plakatas

Half-Life“ yra pirmasis serijos kompiuterinis žaidimas. Žaidimo pagrindinis veikėjas yra Gordonas Freemanas. Po to, kai jis ir jo komanda atsitiktinai atveria dimensinį portalą, kuris leidžia ateiviams teleportuotis į Black Mesa stotį, įvyksta katastrofa ir ateiviai bei įvairios pabaisos ima siautėti stotyje. Gordonas keliauja per Black Mesa, stengdamasis ištaisyti situaciją ir sunaikinti tuos, kurie bandė sugriauti Black Mesa. „Half-Life“ buvo išleistas 1998 m. lapkričio 19 d.

Uplink[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Half-Life: Uplink“ buvo oficiali „Half-Life“ demo versija (nors ir OEM demo versija, pavadinta „Half-Life: Day One“ buvo išleista anksčiau), kurioje buvo mažas lygis, iškirptas „Half-Life“ kūrimo proceso metu. Jame žaidėjui reikėjo išsiųsti signalą, kad jis galėtų įeiti į Lambda complex. „Uplink“ buvo išleistas 1999 m. vasario 12 d. Taip pat buvo sukurtas trumpametražis penkių minučių filmas „Half-Life: Uplink“, bet niekada taip ir nebuvo išleistas.

Opposing Force[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Half-Life: Opposing Force“ yra pirmas „Half-Life“ papildymas, kuriame žaidžiama už „priešą“, JAV jūrų kapralą Adrianą Shephardą. Shephardas yra paskirtas „nuslėpti“ operaciją Black Mesa fabrike, ir turi kovoti prieš anksčiau nematytus ateivius. „Opposing Force“ buvo sukurtas „Gearbox Studios“ ir išleistas 1999 m. spalio 31 d.

Blue Shift[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Half-Life: Blue Shift“ yra antras papildymas, šįkart su Black Mesa apsaugos darbuotoju Barney Calhoun, kuris mėgina pabėgti nuo ateivių invazijos. „Blue Shift“ buvo išleistas 2001 m. birželio 12 d.

Decay[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Half-Life: Decay“ yra trečias ir paskutinis „Half-Life“ papildymas, esantis tik „Half-Life“ versijoje, skirtoje PlayStation konsolei. Pagrindinės veikėjos – Gordono Freemano kolegės Dr. Gina Cross ir Dr. Colette Green. Kitaip nei ankstesniuose leidimuose, „Decay“ gali būti žaidžiamas co-op būdu su kitais žaidėjais. „Decay“ neseniai buvo perkeltas į AK platformą „Half-Life“ fanų dėka. „Decay“ oficialiai išleistas 2001 m. spalio 29 d.

Half Life 2[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Half-Life 2“ yra pirmoji „HL2“ dalis, pasirodžiusi 2004 m. lapkričio 16 d. Ši dalis daug kur pasaulyje sukėlė didžiulį įspūdį. Šios dalies pradžioje Gordonas Freemanas atsibunda iš transo būsenos po 23 metų ir sutinka kelis Black Mesa avariją išgyvenusius žmones. Nešiodamas HEV apsiaustą, jis iškart atsiduria Combine taikinyje. Gordonas nori bent šiek tiek ramesnio gyvenimo būdamas savo draugo (dr. Kleinerio) slėptuvėje, laboratorijoje, kur gyvena daugelis žmonių, ateivių iš Xen planetos „vortigauntų“ ir kitų, besislapstančių nuo viską kontroliuojančių Combine. Bet jo bėdos ir nuotykiai tik prasideda.

Episode One[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Half-Life 2: Episode One“ yra antroji „Half-Life 2“ dalis, pasirodžiusi 2006 m. birželio 1 d. Ši dalis yra žaidimo tęsinys, joje tenka bėgti iš besusprogstančio miesto City 17 (kuriame Gordonas atsidūrė „Half-Life 2“ žaidimo metu) ir perduoti svarbius duomenis, kurių pagalba būtų galima sustabdyti visas galimybes portalui atsidaryti.

Episode Two[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Half-Life 2: Episode Two“ yra trečioji „Half-Life 2“ dalis, išleista 2007 m. spalio 10 d. Antrajame epizode teks sunaikinti Portalą, kuris leistų Combine rasei vėl perimti valdymą Žemėje, o bekovojant su Combine (žaidimo pabaigoje) Gordono draugai – mokslininkai – jam atnešus slaptus Combine duomenis, sužino, kad egzistuoja mokslinis laivas Borealis ir jame esą ginklas GLaDOS, padėsiantis pagaliau visiškai nušluoti Combine nuo žemės paviršiaus. Jo, tikriausiai, leisimės ieškoti trečiajame epizode.

Episode Three[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Half-Life 2: Episode Three“ bus paskutinioji „Half-Life 2“ serijos dalis. Apytikslė numanoma išleidimo data nežinoma.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]