Haidianas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Haidianas
海淀区 = Hǎidiàn Qū
Valstybė Kinijos Liaudies Respublikos vėliava Kinijos Liaudies Respublika
Miestas Pekinas
Gyventojų (2010 m.) 3 280 670[1]
Plotas 431 km²
Tankumas (2010 m.) 7 612 žm./km²
Tinklalapis bjhd.gov.cn
Vikiteka HaidianasVikiteka
Rajono panorama. Apačioje dešinėje – Jujuantano parkas.

Haidianas (kin. 海淀区, pinyin: Hǎidiàn Qū ) – Pekino rajonas, esantis šiaurės vakarinėje dalyje. Ribojasi su istorinio miesto centro Sičengo rajonu, centriniais Šidzingšano ir Fengtajaus rajonais bei Čangpingo ir Mentougou priemiesčių rajonais. Tai antras pagal gyventojų skaičių Pekino rajonas.

Pasižymi universitetų bei tyrimų institutų gausa, aukštųjų technologijų centrais.[2] Tame tarpe yra abu žymiausi Pekino universitetai – Pekino universitetas ir Cinghua universitetas. Dėl didelio studentų ir užsienio įmonių atstovybių skaičiaus čia didesnė nei kitur Pekine etninė įvairovė.

Rajono pietrytines ribas žymi Jujuantano parkas (玉渊潭公园) ir Kinijos liaudies revoliucijos karo muziejus (中国人民革命军事博物馆), šiaurės rytines – universitetų miestelis, šiaurės vakarines – Pekino botanikos sodas (北京植物园), Kvapiųjų kalvų parkas (香山公园) ir Vasaros rūmai (頤和園), pietvakarines – Pekino tarptautinių skulptūrų parkas (北京国际雕塑公园).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Čingų dinastijos laikais rajono teritorijoje imperatorius Kangsi įkūrė rezidenciją, dabar žinomą kaip Senieji vasaros rūmai. 1868 m. įsiveržusi britų ir prancūzų armija sugriovė rūmus, tačiau imperatorienė Cisi vėliau netoliese pastatė iki šiol išlikusią naują rezidenciją, žinomą kaip Vasaros rūmai. XX a. pradžioje į Haidiano rajoną buvo perkelti Cinghua ir Pekino universitetai. Dar daugiau universitetų buvo perkelta šeštajame amžiaus dešimtmetyje, suformuojant Haidianą kaip universitetinį rajoną. XX a. pabaigoje buvo pradėti įgyvendinti didelio masto rajono rekonstrukcijos darbai: griaunami senieji pastatai, statomi daugiaaukščiai gyvenamieji namai, formuojamos ekonominės zonos.[3]

Susisiekimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Per rajoną eina 1, 4, 6, 8, 9, 10, 13, 15, S2 ir Čangpingo metro linijos.

Valstybinės įstaigos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Universitetai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kompanijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Centrinės būstinės:

Padaliniai:

Lankytinos vietos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]