Griežės evangelikų reformatų bažnyčia

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Griežės evangelikų reformatų bažnyčia
Tikėjimo srovė reformatai
Savivaldybė Mažeikių rajonas
Gyvenvietė Griežė
Statybinė medžiaga Akmenų mūras
Pastatyta po 1644 m.
Stilius Liaudiškas

Griežės evangelikų reformatų bažnyčia – nebeveikiantys evangelikų reformatų maldos namai Mažeikių rajono Griežės kaime, prie valstybinės sienos su Latvija.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XVII a. pr. Griežę valdė evangelikas reformatas Melchioras Bilevičius, kuris globojo bendratikius ir skleidė šią religiją Lietuvos šiaurėje. Matyt, jo dėka miestelyje atsirado ir pirmoji reformatų pradinė mokykla, ir pirmoji reformatų bažnyčia. Sūnus Jonušas Bilevičius 1632 m. pastatė naują didesnį šventovės pastatą ir praplėtė mokyklą. 1644 m. medinė bažnyčia sudegė. Naujasis Griežės savininkas grafas Putkameris tada davė nurodymą iš plytų ir akmenų išmūryti naują bažnyčią ir po ja įrengti rūsius.

Užsitęsęs Šiaurės karas nualino kraštą, prasidėjusi kontrreformacija taip pat paveikė evangelikus reformatus. Per 1709–1711 m. maro epidemiją ir po to kilusį badą miestelis visai sumenko. Iš jo 1754 m. išvyko paskutinis reformatų kunigas, Griežės šventovė tapo Kėdainių reformatų parapijos filija. Galiausiai tikinčiųjų skaičius tiek sumažėjo, kad Griežės evangelikų reformatų bažnyčia teko uždaryti.

1884 m. žinomas dailininkas ir kraštotyrininkas Julijus Dioringas dukart aplankė neveikiančią šventovę. Jo duomenimis, pastatas buvo 68 pėdų ilgio ir 31,5 pėdos pločio, viduje – 50 pėdų ilgio ir 26 pėdų pločio. Bokšte matėsi arkinis įėjimas. XX a. viduryje 14 m aukščio šventovės bokštas dar stovėjo, o iki mūsų dienų išsilaikė tik iš lauko akmenų išmūrytų sienų griuvėsiai.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]