Grenlandijos šuo

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Grenlandijos šuo
Standartas: Nr. 274, [1] V FCI grupė, 1 sekcija (Šiaurės kinkomieji šunys)
Ūgis (ties ketera)
Patinas: 58 - 68 cm
Kalė: 51 - 61 cm
Svoris
Patinas: 21 - 28 kg
Kalė: 16 - 23 kg
Savybės
Plaukas: tankus, dvisluoksnis
Ilgaamžiškumas: 9 - 11 m.

Grenlandijos šuo (dan. Grønlandshund) priklauso vienai seniausių haskių tipo šunų veislių, be to laikomas patikimu žmogaus pagalbininku keliaujant bei medžiojant poliarines meškas, ruonius, šiaurinius elnius. Priklauso Šiaurės kinkomiesiems šunims kartu su Samojedų šunimi, Aliaskos malamutu, Sibiro haskiu. Grenlandijos šuo kartais pavadinamas Eskimų šunimi (Esquimaux Dog), tačiau tai atskira veislė, nepaisant nežymių skirtumų.

Thumb
Thumb

Veislės istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Thumb
Thumb

Šie šunys kilę iš Arktikos pakrančių ruožo Šiaurės Sibire, Aliskoje, Kanadoje ir Grenlandijoje. Tikėtina, jog šių šunų protėviai atsidūrė Grenlandijoje kartu su inuitų persikėlėliais. Pirmieji šunys atvežti į Angliją apie 1750 m., o Kennel klubas veislę patvirtino 1880 m. Į kontinentinę Europą atvežti 1936 m, tačiau čia, įskaitant ir Skandinavijos šalis, išlieka pakankamai reti.[2]

Grenlandijos šunys dalyvavo daugelyje poliarinių ekspedicijų, kurioms vadovavo garsūs keliautojai R. Amundsenas, F. Nansenas.

Temperamentas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grenlandijoje tai darbiniai šunys, patikima transporto priemonė. Vertinami už savo jėgą, ištvermę ir greitį, lojalumą šeimininkui ir jo komandoms. Puikiai jaučiasi komandoje, ypač kinkinyje, paklusnūs ir supratingi, gerai orientuojasi, draugiški žmogui. Akivaizdūs kai kurie vilko elgesio ypatumai - manoma, jog praeityje šie šunys kryžminosi su laukiniais vilkais. Treniravimas reikalauja kantrybės. Kaip sargybiniai netinkami.

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai stiprus tvirtai suręstas šuo. Plati pleišto formos kaukolė, kiek pasuktos akys, mažos plaukuotos trikampės ausys padeda atlaikyti didelį šaltį. Šuo turi tvirtas raumeningas kojas su plačiomis letenomis. Uodega, palyginti, neilga, gali būti užmesta ant nugaros ar karoti kaip pas vilką. Susirangęs šuo su ja užsikloja snukį. Kailis vidutinio ilgumo, tankus, dvisluoksnis: vidinis daugiau primena trumpą vilną, išorinis - ilgesnis, šiurkštus, su vandenį atstumiančiomis savybėmis. Plauko spalva gali būti įvairi. Patinai gerokai didesni - iki 58 - 68 cm ūgio, iki 30 kg svorio, o kalės siekia 51 - 61 cm ūgio.

Thumb
Thumb

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]