Graži tu mano

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Graži tu mano – internetinė kraštotyros enciklopedija apie Lietuvą. Tai yra interneto svetainė, kurioje skelbiama įvairi informacija apie Lietuvą, jos miestus ir miestelius, regionus, jų kultūrą, istoriją, lankytinas vietas bei žymius žmones. Svetainėje skelbiama informacija yra laisvojo turinio – ja gali laisvai naudotis kiekvienas interneto vartotojas. Svetainės tikslas – pristatyti visuomenei šalies grožį ir išskirtinumą, sudaryti terpę bibliotekų darbuotojams ir visuomenei skelbti turimą kraštotyros informaciją. Krašto enciklopedijos turinys gali būti nevaržomai platinamas. Tiesa, detalesnės jos licencijavimo sąlygos nėra nurodytos.[1]

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Svetainė buvo sukurta projekto „Bibliotekos pažangai“ 2009 m. rengtam konkursui bibliotekų darbuotojams ir lankytojams „Žinių meistras“, siekiant paskatinti viešųjų bibliotekų darbuotojus aktyviau naudotis informaciniais ištekliais internete bei plačiau susipažinti su informacinių technologijų teikiamomis galimybėmis. Pavieniui arba subūrę komandas dalyviai kurė straipsniai apie savo miestą, kraštą ar visą Lietuvą bei varžėsi dėl remėjų įsteigtų vertingų prizų.

Kol vyko konkursas „Žinių meistras“ (2009 m. balandžio – birželio mėn.), informaciją svetainėje galėjo publikuoti tik konkurso dalyviai, t. y. Lietuvos viešųjų bibliotekų darbuotojai. Didelis jų aktyvumas (konkurse varžėsi beveik 200 dalyvių) mėnesį trukuso konkurso metu leido internetinę enciklopediją papildyti net 600 originalių bei kurybiškų straipsnių. Konkursui pasibaigus, tekstus svetainėje gali skelbti kiekvienas interneto vartotojas. Svetainėje skelbiama informacija yra nuolat koreguojama ir pildoma.

Krašto enciklopedijoje pristatomomos autorių krašto, miesto, regiono ar visos šalies įdomybės – geografijos, etnografijos, kultūros, architektūros, istorijos reiškinius, krašto praeitį ir dabartį, šiuolaikines tendencijas, žymius žmones ir pan. Autoriai skatinami rašyti apie viską, kuo ypatingas jų kraštas. Straipsnių temos nėra ribojamos.

Struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Svetainėje publikuojami vartotojų parengti tekstai suskirstyti į penkias pagrindines grupes. Straipsniai skirstomi pagal etnografines Lietuvos sritis, kurioms priskirtini tekste aprašomi objektai – t. y. Dzūkija, Suvalkija, Aukštaitija ir Žemaitija. Straipsniai, kuriuose pristatomų objektų negalim priskirti kuriam nors vienam etnografiniam regionui, publikuojami kategorijoje „Visa Lietuva“.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]