Grūstuvas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Grūstuvas (rus. шомпол: angl. cleaning rod; ramrod) – plieninis (anksčiau medinis ar iš metalo ir medžio) strypas, kuriuo šiais laikais tepa ir valo šaunamojo ginklo vamzdžio vidų, taip pat išstumia šovinio lizde įstrigusias tūteles.

Lietuviškas terminas grūstuvas reiškia dvejopus įtaisus, kurie kitose kalbose gali vadintis keliais žodžiais:

  • Pro laibgalį užtaisomų ginklų užtaisymo įtaisą. Tai vadinama angl. ramrod 'grūdimo strypas'.
  • Ginklų vamzdžių (pvz., pro drūtgalį užtaisomų ginklų) valymo įtaisas. Tai vadinama angl. cleaning rod 'valymo strypas'.

Šaulių ginklų grūstuvai rusiškai vadinami rus. шомпол (iš vok. Stempel 'piestos grūstuvas'), o patrankų grūstuvairus. банник

Pro laibgalį užtaisomų ginklų užtaisomieji grūstuvai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grūstuvas smailiagalėms kulkoms grūsti
Pistoletas su užtaisomuoju grūstuvu

Anksčiau, kai buvo naudojami pro laibgalį užtaisomi šaunamieji ginklai, grūstuvu:

  • sutrambuodavo pro laibgalį supiltą parako užtaisą (kad sprogimas būtų efektyvesnis),
  • po to į vamzdį iki galo įstumdavo kulką.
  • esant reikalui, užtaisant šratais, grūstuvu įstumdavo ir kamščius.

Užtaisant ginklus Neslerio kulkomis ar kitokiomis smailiagalėmis kulkomis buvo naudojami grūstuvai su įdubimais, kurių forma atitiko kulkos priekį. Užtaisant štucerius (pro laibgalį užtaisomus graižtvinius šautuvus) kulką tekdavo grūsti su didele jėga, kadangi grūdama kulka turėdavo įsirėžti į graižtvas. Tam reikėjo ir jėgos, ir daugiau laiko, tad kad kulkų nereikėtų grūsti buvo išrastos Minjė kulkos, kurio į vamzdį įeidavo laisvai, o į graižtvas įsirėždavo, kai šūvio metu išsiplėsdavo. Ėmus naudoti Minjė kulkas grūstuvų vaidmuo užtaisant ginklus sunyko.

Grūstuvų sandara[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grūstuvai būna vientisi ir sudedami iš dviejų ar kelių dalių. Grūstuvai paprastai nešiojami pačiame ginkle. Pvz., šautuvuose grūstuvai įstatomi specialiame kanale apsode po vamzdžiu. Vokiško šturmo šautuvo Stg-44 grūstuvas įstatomas labai egzotiškoje vietoje – dujų stūmoklio mechanizme.

Dabartiniai, valomieji kariuomenės ginklų grūstuvai paprastai gale turi sriegius, ant kurių užsuka valymo ir tepimo antgalius, kurie įeina į ginklo reikmenų komplektą.

Pabūklo grūstuvas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grūstuvai naudojami ne tik šaulių ginklams prižiūrėti, bet ir pabūklų vamzdžiams tvarkyti. Senovėje patrankų grūstuvai irgi buvo naudojami patrankoms užtaisyti, o dabartiniai grūstuvai yra priemonė vamzdžiui valyti, tepti ir šaudmeniui išimti. Pabūklo grūstuvą sudaro ilgas medinis kotas (sujungiamas iš kelių dalių) ir cilindrinis šepetys, t. p. specialus medinis prisriegiamas ištaisiklis (inertiniam sviediniui išstumti iš užtaisyto pabūklo vamzdžio).