Gonfalonė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Gonfalonė (angl. gonfalone ar gonfalon) – ypatingos formos vėliava, kabinama ant skersinio. Laisvasis kraštas dažnai dvišakas ar turi kelias uodegas. Gonfalones pirmiausia ėmė naudoti viduramžių Italijos bendruomenės, vėliau amatininkų gildijos, korporacijos. Gonfalones ilgai naudojo įvairiose religinėse procesijose ir ceremonijose.

Tokią pačią išvaizdą kaip gonfalonės dažnai turi pulko vėliavos ir chorugvės.

Gonfalonėje dažnai atvaizduojamas herbas ar herbinis ženklas (badge), ji gali būti išmarginta įvairiais ornamentais.

Dabar gonfalonės plačiai naudojamos Italijoje. Kiekviena Italijos bendruomenė (komuna) turi savo gonfalonę, kurios ceremonijose dažnai pakeičia paprastas vėliavas.

Gonfalonės Ukrainoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Panašias vėliavas ir panašiomis progomis naudoja ir Ukrainos municipalitetai. Ukrainiečių kalboje jos vadinamos штандарт, tačiau į anglų kalbą jie verčia kaip gonfalone.

Ukrainietiškos gonfalonės apačioje neturi uodegų. Dalis ukrainietiškų gonfalonių savo pakabinimo būdu visiškai atitinka itališkas gonfalones. Pvz., Odesos srities tarybos pirmininko gonfalonė[1] ar Umanės (Умань) rajono tarybos pirmininko gonfalonė [2].

Kitos ukrainietiškos gonfalonės tvirtinamos ne prie † formos, o prie L formos koto skersinio. Pvz., Dubno rajono (Rovno sritis) gonfalonė.[3]

Gonfalonės herbuose[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gonfalonės yra senas, viduramžių laikų simbolis, todėl spėjo papulti ir į herbus.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]