Golfo aikštynas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Standartinis golfo aikštynas:
1 = išmušimo aikštelė
2 = vandens telkinys
3 = šiurkšti žolė
4 = užribis
5 = smėlio duobė
6 = vandens telkinys
7 = laukas
8 = ridenimo aikštelė
9 = vėliavėlė
10 = duobutė.
ECGK aikštynas prie Vilniaus
SGK aikštynas prie Elektrėnų
NGR aikštynas prie Klaipėdos

Golfo aikštynas – speciali aikštė, skirta golfo žaidimui.

Susideda iš kelių pagrindinių dalių – kamuoliuko išmušimo aikštelės, lauko (kuris būna lygios ir aukštesnės žolės) bei ridenimo aikštelės. Gali būti papildomų elementų – vandens telkinys, smėlio duobės, medžiai, tvoros, tilteliai ir pan. Įprastai žaidžiama 18-os duobučių aikštynuose.[1] Būna aikštynų, turinčių tik 9 duobutes (tuomet žaidžiama du kartus), o kai kurie aikštynai turi 27 ar 36 duobutes (tada žaidėjai pasiskirsto grupėmis po 9 duobutes). Užmiestyje esančiuose golfo aikštynuose dažnai būna įkurti ir golfo klubai, kurie suteikia papildomas paslaugas (apgyvendinimo, prekių pardavimo ir pan.).

Aikštynų laukams sukurti naudojamos tokios žolės rūšys kaip smilga, svidrė, pievinė miglė ir kt.

Kiekviena golfo aikštė yra vertinama standartinių smūgių skaičiumi (PAR) – dažniausiai tai būna nuo 3 iki 5 smūgių. 3 smūgių aikštė būna 90–230 m ilgio, 4 smūgių – 230–430 m, 5 smūgių – 430–550 m. Standartiniame golfo čempionate PAR skaičius yra 72 – tokiu atveju aikštyne yra keturios 3 PAR aikštės, dešimt 4 PAR ir keturios 5 PAR. Čempionate standartinis smūgių skaičius gali būti nuo 69 iki 73.

Japonijoje yra 2 vieninteliai pasaulyje 7 standartinių smūgių aikštynai.[2]

Taip pat šalia golfo aikštynų yra įrengtos treniruočių aikštelės. Jose prieš varžybas žaidėjai treniruojasi trumpų ir ilgų distancijų smūgius.

Lietuvos golfo aikštynai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2015 m. Lietuvoje veikė 6 golfo aikštynai:

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]