Genetinis lytinis potraukis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Genetinis lytinis potraukis (angl. genetic sexual attraction; GSA) – lytinis potraukis tarp artimų giminaičių (brolių seserų, pirmos ir antros eilės pusbrolių, tėvų ir jų vaikų), kurie pirmą kartą susitiko jau būdami suaugę.[1]

Genetinis lytinis potraukis (GLP) gali susidaryti, pvz., broliams ir seserims, kurie buvo įvaikinti skirtingose šeimose, o užaugę, žinodami ar nežinodami apie savo kraujo giminystę, jie susitinka. Susitikus įvaikintiems ir jų giminaičiams GLP nutinka retai, tačiau paskutiniais metais daugėja tokių susitikimų, todėl daugėja ir GLP atvejų.[2] Jei prasideda lytiniai santykiai, jie priskiriami incestui, todėl gali sukelti stresą abiem pusėms (incesto tabu).
Šis reiškinys, kai išsyk po gimimo atskirti brolis ir sesuo susitinka suaugę ir incestiškai įsimyli vienas kitą žinomi iš liaudies epų (pvz., suomiųKalevalos“ tragiškas veikėjas Kullervo).

GLP tarp kartu ankstyvoje vaikystėje augusių žmonių, kaip kad būna su dauguma seserų ir brolių, būna labai retai. Nuo to apsaugo imprintingas – Vestermarko efektas, kurio paskirtis ir yra slopinti galimą incestą.

Darantys įtaką veiksniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

GLP gali veikti keli veiksniai:

  • Paprastai žmonės veidus, panašius į nuosavus, laiko patrauklesniais, labiau vertais pasitikėjimo, negu vidutiniška. Dėl bendrų genų artimi giminaičiai būna fiziškai panašūs.
  • Bereczkei (2004) iš dalies priskiria šį reiškinį imprintingui ankstyvoje vaikystėje, kai užsifiksuoja priešingos lyties tėvo bruožai.
  • Bendri interesai ir asmenybės bruožai paprastai laikomi pageidautinais partnerio bruožais. Šių savybių paveldimumas iki šiol yra didelių svarstymų objektas (paveldimumas prieš auklėjamumą), tačiau kuris aiškinimas bebūtų teisingas, tokios savybės telkiasi artimų giminaičių rate.
  • Atvejais, kai atsiranda lytinis potraukis tarp tėvų ir vaikų, tėvas dukroje ar motina sūnuje, kurį įsimyli, gali atpažinti savo buvusio partnerio bruožus.[3].

Vokietijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 2007 m. vasario mėn. spaudoje buvo rašoma, kad atskirai išaugusių brolio ir sesers pora Vokietijoje kovoja prieš priešincestinį įstatymą. Pora turi keturis vaikus.[4][5]

Kita[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Romantinis anglų poetas lordas Baironas, manoma, turėjo GLP su savo netikra seserimi. Jie susitiko jau suaugę.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. BBC America: Brothers and Sisters in Love Archyvuota kopija 2008-10-25 iš Wayback Machine projekto.
  2. Bob McKeown; Aziza Sindhu (2009 m. gegužės 7 d). „Part 2: Genetic Sexual Attraction - Part One“. The Current. CBC Radio. Suarchyvuota iš originalo 2009-05-14. Nuoroda tikrinta 2010-02-11.
  3. Burbank M. (2007) Brother and Sister, and Lovers. Inside a Phenomenon Called Genetic Sexual Attraction. In: ABC News
  4. Kate Connolly, „Brother and sister fight Germany’s incest laws“, The Guardian, 27 February 2007. Accessed 20 May 2008.
  5. Dietmar Hipp: Dangerous Love: German High Court Takes a Look at Incest Der Spiegel, 11 March 2008.