Geležinis žmogus (filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Geležinis žmogus

PavadinimasIron Man
Kilmės šalis JAV
RežisieriusJon Favreau
Prodiuseris (-iai)Kevin Feige
Avi Arad
Scenaristas (-ai)Mark Fergus
Hawk Ostby
Art Marcum
Matt Holloway
KompozitoriusRamin Djawadi
VaidinaRobert Downey Jr.
Terrence Howard
Jeff Bridges
Shaun Toub
Gwyneth Paltrow
Metai2008
ŽanrasMokslinė fantastika
Nuotykių
Veiksmo
Trukmė126 min.
Kalbaanglų
Biudžetas140 mln. JAV dol.[1]
Pajamos585,2 mln. JAV dol.[1]
IMDb įrašas

Geležinis žmogus (angl. Iron Man) – 2008 m. JAV mokslinės fantastikos filmas apie Marvel komiksų superherojų Geležinį žmogų. Tai yra pirmasis „Marvel Cinematic Universe“ filmas, kurį režisavo Jon Favreau.

Filme pristatomas Tonis Starkas, pramonininkas ir genialus inžinierius, kuris susikuria egzoskeletą ir tampa superherojumi Geležiniu žmogumi.

Filmo premjera JAV įvyko 2008 m. balandžio 14 d., o Lietuvoje – 2008 m. gegužės 2 d. Filmas susilaukė dviejų tęsinių – „Geležinis žmogus 2“ (2010 m.) ir „Geležinis žmogus 3“ (2013 m.).

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Tonis Starkas – genijus, milijardierius, patrakėlis ir filantropas. Būdamas Irake jis patenka į priešo liniją, yra sužeidžiamas per ataką ir vos išgyvena, jam tenka prie širdies prisijungti mašinos akumuliatorių. Tam kad išgyventų, Tonis sugalvoja, kaip galima sumažinti bateriją ir tuo pačiu ji gali maitinti kai ką kitką. Taip gimsta Geležinis žmogus. Naudodamasis naujuoju kostiumu, jis pabėga iš olos ir grįžęs namo dirba tobulindamas savo Geležinio žmogaus kostiumą. Tačiau tuo metu vyras vardu Obidiahas Steinas, kuris vadovauja „Stark Industries“, imasi planų, kaip perimti Tonio technologiją. Jis susisiekia su Tonį pagrobusiais teroristais ir iš pirmojo geležinio žmogaus kostiumo dalių sukonstruoja savąjį. Galiausiai Starkas sužino apie Steino planus ir jį atakuoja. Panelė Pots pastebi, jog jos bosas kovoje žus, todėl įjungia visą „Stark Industries“ energiją ir nukreipia į Obidiahą, kuris žūva nuo galingo elektros smūgio. Vėliau Tonis Starkas tampa žinomiausiu superherojumi visame pasaulyje.

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 „Iron Man“. Box Office Mojo. Suarchyvuota iš originalo 2021-04-08. Nuoroda tikrinta 2021-04-19.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]